Ostalo

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga, 26.6.

Objavljeno 24.06.2022.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Generalna skupština UN-a je 1987. godine proglasila 26. lipanj Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.
Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga, 26.6.
 

Dan se obilježava u cijelom svijetu, a cilj je upozoriti širu javnost na problem zlouporabe, poticati zdrave stilove života, a samim time utjecati na suzbijanje problema zlouporabe droga.

Europa je važno tržište drogama, opskrbljuje se lokalnom proizvodnjom i robom proizvedenom iz drugih regija svijeta. Otpornost europskog tržišta droga vidljiva je u brzom ponovnom uzletu ponude i konzumacije droga nakon promjena izazvanih ograničavanjem socijalnih kontakata i uvođenjem mjera nadzora granica tijekom pandemije bolesti COVID-19. Postoji osnovana sumnja o brzom povećanju digitalizacije tržišta droga na osnovu informacija o sve češćoj uporabi aplikacija društvenih mreža, kao i šifriranih usluga za olakšanu kupovinu droga (Europsko izvješće o drogama, EMCDDA 2022.g.).

Prema tom izvješću, procjenjuje se da je otprilike 83,4 milijuna ili 29% odraslih osoba (u dobi od 15 do 64 godine) u Europskoj uniji ikad konzumiralo nezakonitu drogu, pri čemu je više muškaraca (50,5 milijuna), nego žena (33 milijuna) prijavilo konzumaciju droge. Kanabis je i dalje najčešće konzumirana tvar, pri čemu je više od 22 milijuna odraslih Europljana izjavilo da je konzumiralo kanabis u prethodnoj godini. Stimulativne tvari druga su najčešće zabilježena kategorija. Procjenjuje se da je u prošloj godini 3,5 milijuna odraslih osoba konzumiralo kokain, 2,6 milijuna MDMA i 2 milijuna amfetamine. Prošle je godine otprilike milijun Europljana konzumiralo heroin ili neki drugi nezakoniti opioid. Iako je prevalencija konzumacije opioida niža nego za druge droge, opioidi i dalje čine najveći udio šteta povezanih s nezakonitom uporabom droga. Navedeno ukazuje na prisutnost opioida, često u kombinaciji s drugim tvarima, koja je utvrđena u otprilike tri četvrtine slučajeva predoziranja sa smrtnim ishodom, prijavljenih u Europskoj uniji za 2020. godinu. Važno je napomenuti da će većina osoba koje imaju poteškoća s konzumacijom droga konzumirati niz tvari.

Analize otpadnih voda (metodologija za procjenu potrošnje glavnih tipova droga, kemijskim mjerenjima) provedene tijekom 2020. godine pokazuju kako se kanabis češće konzumira u zapadnim i južnim državama Europe, posebno u Hrvatskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Portugalu. Na području Zagreba dnevno se "potroši" 510.24 miligrama (2019.- 395.6 miligrama) kokaina na 1000 stanovnika - tri puta više nego prije pet godina. Dnevno se u gradu Zagrebu konzumira 228.93 miligrama kanabisa na 1000 stanovnika (2. grad u Europi po dnevnoj konzumaciji kanabisa), dok se radnim danom konzumira 257.6 miligrama kanabisa na 1000 stanovnika (1. grad u Europi po konzumaciji kanabisa radnim danima). Zagreb je prvi grad u Europi kada je riječ o dnevnoj potrošnji amfetamina - 1013.84 miligrama amfetamina, a 9. grad u Europi po dnevnoj konzumaciji ecstasyja - 41.38 miligrama ecstasyja na 1000 stanovnika. Izmjerene količine kokaina i ecstasyja očekivano su povećane u danima vikenda, dok je zlouporaba amfetamina ravnomjerno "raspoređena" u svim danima tjedna.

Kao posebno ranjiva skupina ističu se mladi. Zlouporaba sredstava ovisnosti među djecom i mladima predstavlja jedan od globalnih javnozdravstvenih i socijalnih problema suvremenog društva. Stoga je izuzetno važno na vrijeme reagirati. Mladi žele oponašati odrasle, žele se osjećati odraslima. Uzimanje droge vide kao rješenje problema u nošenju sa stresom ili neugodnim emocijama. Žele se uklopiti i pripadati grupi, biti poželjniji, prihvaćeni, opustiti se i bolje se osjećati. Droge im se čine kao jednostavno i brzo rješenje problema. Dodatno opterećenje za mladu populaciju je dvogodišnja globalna kriza izazvana pandemijom, prelazak na online nastavu te potom povratak u učionice, ograničavanje socijalnih aktivnosti. Mlade treba naučiti kako se nositi s problemima na prihvatljiv i djelotvoran način te raditi na edukaciji i osvještavanju o štetnim posljedicama zlouporabe droga.

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" dostupna je za pomoć svim osobama s problemom zlouporabe droga, a stručnjake Odjela za prevenciju ovisnosti, Mirogojska cesta 11 može se kontaktirati i telefonom: 01/3830066.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.