Treća dob

Studija povezuje gledanje televizije i demenciju

Objavljeno 24.08.2022.

HealthDay

Nalazi istraživača s University of Southern California ukazuju na veći rizik za demenciju kod osoba starije životne dobi koje provode više vremena gledajući televiziju.
Studija povezuje gledanje televizije i demenciju
 

Znanstvenici naglašavaju kako nisu pronašli dokaze da je gledanje televizije uzročnik demencije, piše stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Po njihovim riječima, vjerojatno je riječ o posljedicama tjelesne neaktivnosti kod osoba najsklonijih sjedenju pred televizorom.

Ranije studije su već ukazale na brže opadanje kognitivnih sposobnosti kod tjelesno najmanje aktivnih osoba starije životne dobi.

Podaci prikupljeni od 146000 ispitanika koji su bili stariji od 60 godina na početku promatranog razdoblja pokazuju i kako je provođenje vremena za računalom umjesto pred televizorom povezano s manjim rizikom za demenciju.

Sudionici istraživanja su bili praćeni 12 godina, a rizik za demenciju se proporcionalno povećavao s povećanjem vremena dnevno provedenog u gledanju televizije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.