Ostalo

KBC Rijeka: Primjena krioterapije

Objavljeno 02.06.2023.

KBC Rijeka

Onkološki pacijenti na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka na raspolaganju imaju novu metodu za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije za najčešća maligna oboljenja, koja se po prvi put primjenjuje u Republici Hrvatskoj.
KBC Rijeka: Primjena krioterapije
 

Riječ je o obliku terapeutske regionalne hipotermije (krioterapije) koja se koristi u razvijenim svjetskim onkološkim centrima, uz takozvane "hladne rukavice" i "hladne čarape za stopala" koje su u brojnim studijama potvrdile svoju učinkovitost.

Periferna neuropatija ili periferno oštećenje živaca uzrokovano kemoterapijom prilično je česta nuspojava kod bolesnika liječenih citostatskom terapijom.

Prema recentnim podacima, učestalost iznosi i do 68%, a smatralo se da se teško može izbjeći.

Oboljeli osjećaju trnce u prstima, nelagodu, zatezanje, često imaju manju osjetljivost na osjećaj vrućine i hladnoće ili grčeve u rukama ili nogama.

Kasnije se pojavljuje oslabljen osjet u jagodicama prstiju i kroničan bol, što može znatno utjecati na smanjenje kvalitete života bolesnika.

Metoda hlađenja ekstremiteta pacijenata koristi se tijekom primjene intravenozne citostatske terapije.

Na stopalima i rukama bolesnik ima svoje čarape i rukavice preko kojih se postavljaju sterilne kaljače, a potom se 15 minuta prije početka kemoterapije primjenjuju "hladne rukavice i čarape" koje se zadržavaju do kraja terapije i tijekom svakog sljedećeg kemoterapijskog ciklusa.

Istraživanja pokazuju da terapija hladnoćom (tj. zaleđivanje ruku i stopala pomoću hladnih rukavica i/ili čarapa) tijekom kemoterapije može smanjiti vjerojatnost periferne neuropatije kao trajne nuspojave koja i nakon izlječenja maligne bolesti može značajno narušiti kvalitetu života bolesnika.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.