Ostalo

Održan okrugli stol o kraju epidemije

Objavljeno 15.06.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U organizaciji Hrvatske udruge leukemije i limfomi (HULL) i Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) te uz suorganizaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) je održan okrugli stol na temu zaštite imunokompromitiranih osoba nakon proglašenja kraja epidemije COVID-19.
Održan okrugli stol o kraju epidemije
 

Cilj je bio podsjetiti na važnost i potrebu unaprjeđenja zaštite zdravlja imunokomprimitiranih i imunosuprimiranih osoba i nakon službenog proglašenja kraja pandemije COVID-19.

Imunokomprimitirane i imunosuprimirane osobe (zbog osnovne bolesti ili terapije koju osoba prima) uključuju osobe s prirođenim ili stečenim imunodeficijencijama, osobe s kroničnim zatajenjem bubrega odnosno na dijalizi ili drugim teškim bolestima bubrega, osobe s infekcijom HIV-om, osobe s generaliziranim i aktivnim liječenjem malignih bolesti, osobe s leukemijama i mijelomima, osobe koje uzimaju lijekove koji suprimiraju imunološki sustav zbog liječenja drugih bolesti te osobe kojima je transplantiran solidni organ.

Procjenjuje se da je oko 2% populacije imunokompromitirano zbog primarne bolesti ili zbog primjene imunosupresivnih lijekova.

To stanje ih čini podložnijima za COVID-19, koja može biti težeg oblika i duljeg trajanja u odnosu na osobe koje nemaju oslabljeni imunološki sustav.

S obzirom na činjenicu da imunokompromitirane osobe imaju slabiji imunološki odgovor na cijepljenje, važno je primjenjivati ostale zaštitne mjere koje imamo na raspolaganju kao što je nošenje zaštitnih maski za lice u zdravstvenim ustanovama, posebno kod liječenja imunokompromitiranih osoba, provjetravanja prostorija, izolacije oboljelih, preventivnog testiranja prije hospitalizacije i medicinskih postupaka kojima se stvara aerosol odnosno prskanje dišnih i oralnih tjelesnih tekućina.

Smjernice za unaprjeđenje zaštite zdravlja imunokompromitiranih i imunosuprimiranih osoba, koje je u zajedničkoj izjavi potpisalo više od deset udruga:

Važno je podizanje svijesti javnosti o pitanjima za imunokompromitirane osobe.
Korištenje zaštitnih maski i ostale mjere smanjenja rizika širenja respiratornih infekcija u zdravstvenim ustanovama na odjelima gdje se liječe posebno osjetljive skupine pacijenata pomaže u zaštiti imunokompromitiranih osoba.
Važna je edukacija imunokompromitiranih osoba o korištenju zaštitnih maski i izbjegavanje visokorizičnih okolnosti kojim se smanjuje rizik za COVID-19 i ostale respiratorne zarazne bolesti koje kod njih mogu biti težeg oblika i nepovoljnijeg ishoda.
Važno je stjecanje imuniteta cijepljenjem za osobe koje su u većem riziku za teži oblik bolesti COVID-19 te što većeg broja ostale populacije radi kolektivnog imuniteta.
Važno je osiguranje i dostupnost odgovarajućeg liječenja COVID-19 za osobe s oslabljenim imunitetom u skladu sa svjetskim i europskim standardima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.