Treća dob

Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada

Objavljeno 01.10.2023.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" 

Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila je prije 75 godina Opću deklaraciju o ljudskim pravima koju su napisali predstavnici iz cijelog svijeta kako bi temeljna ljudska prava bila sveobuhvatno zaštićena.
Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada
 

Međutim, sistemske i strukturne prepreke u kontekstu životnog standarda, rada ili pristupa resursima i uslugama nerijetko su prisutne zbog nedovoljnog financiranja i nedostatka dostupnosti te diskriminirajućih stavova prema osobama starije dobi.

Dobna diskriminacija u institucijama, praksama i stavovima i nadalje je prisutna, na što upućuju rezultati Četvrtog pregleda i ocjene Madridskoga međunarodnog akcijskog plana o starenju (engl. Fourth Review and Appraisal of the Madrid International Plan of Action on Ageing).

Poznato je kako dobna diskriminacija može dovesti do zlostavljanja, zanemarivanja ili ozbiljnih zdravstvenih posljedica za starije osobe.

Zbog toga je nužno potrebno usvojiti i implementirati intervencije za sprječavanje dobne diskriminacije s holističkim pristupom ljudskim pravima starijih osoba koji je šire održiv u međunarodnim okvirima.

Tema 33. obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba zato nosi naslov: Ispunjavanje obećanja opće deklaracije o ljudskim pravima za starije osobe: kroz generacije (engl. Fulfilling the Promises of the Universal Declaration of Human Rights for Older Persons: Across Generations).

U središtu pozornosti je poštovanje prava starijih osoba te razvijanje međugeneracijske solidarnosti, što je važno u ispunjavanju obećanja Deklaracije za sve ljude.

Ciljevi Međunarodnog dana starijih osoba (engl. United Nations International Day of Older Persons) u 2023. godini:

-stvoriti obveze među svim dionicima za unaprjeđivanje zaštite ljudskih prava starijih osoba diljem svijeta za sadašnje i buduće generacije te povećati globalno znanje o Općoj deklaraciji o ljudskim pravima;

-učiti i dijeliti znanje iz međugeneracijskih modela za zaštitu ljudskih prava u različitim dijelovima svijeta;

-u svrhu boljeg integriranja pristupa ljudskim pravima koji se temelji na životnom vijeku pozvati sve vlade i tijela UN-a da preispitaju svoje trenutne prakse u osiguranju aktivnog i smislenog sudjelovanja svih dionika, uključujući nacionalne institucije za ljudska prava, civilno društvo i starije osobe u zajedničkom radu na jačanju međugeneracijskog partnerstva i generacijske solidarnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.