Ostalo

Uspostavljena Pomorska hitna služba

Objavljeno 17.11.2023.

Ministarstvo zdravstva

Ovog tjedna je isporukom šeste brze brodice Hitne pomorske medicinske službe u Supetru na Braču do kraja uspostavljena ta služba u Hrvatskoj.
Uspostavljena Pomorska hitna služba
 

10 milijuna eura za uspostavu Hitne pomorske medicinske službe Hrvatska je osigurala iz europskih bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, te državnog proračuna.

Projektom se brzim brodicama povezuje otoke i obalno područje kako bi se osigurala učinkovita hitna medicinska skrb.

Hitna pomorska medicinska služba uključuje šest brodica s potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi.

Brodice i pripadajuća oprema koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja te pružanja medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa.

U ambulantama na početnim destinacijama zbrinjavanja pacijenata omogućit će se izvođenje jednostavnih medicinsko-biokemijskih pretraga radi utvrđivanja neophodnosti hitne intervencije prijevoza u najbližu ustanovu hitne medicine ili bolnicu na kopnu.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, u posljednjih osam mjeseci, koliko brodice plove, je njima spašen 31 život.

Brodice su korištene u najtežim vremenskim uvjetima kada ni helikopterska služba nije mogla intervenirati.

Na Rabu i Dubrovniku bilo je po šest intervencija, u Zadru 16, dok su na Malom Lošinju bile tri intervencije.

Ministarstvo zdravstva je najavilo nabavu novih pet brodica, koje će djelovati u Splitu, Puli i Senju, te na Hvaru i Korčuli.

Šest brzih brodica s opremom se nalazi u stacionarnim lukama Mali Lošinj, Rab, Zadar, Šibenik, Supetar i Dubrovnik, dok su biokemijski analizatori krvi raspoređeni u 12 ispostava Zavoda za hitnu medicinu - Blato, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa, Supetar, Šolta, Vis i Preko.

Brze brodice su dužine 15 metara, a grade se u šibenskom brodogradilištu Iskra.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.