Ostalo

O zdravlju mozga i učenju u svakoj dobi

Objavljeno 18.03.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Obilježavanju ovogodišnjeg 23. Tjedna mozga se pridružio se Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" predavanjem i radionicom u Centru za zdravlje mladih za korisnike i stručne djelatnike Udruge OZANA.
O zdravlju mozga i učenju u svakoj dobi
 

Tijekom 23. Tjedna mozga, od 11. do 17. ožujka 2024. godine, organiziran je niz aktivnosti s ciljem promocije znanja o mozgu i bolestima mozga te upoznavanjem šire javnosti sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću - Stoljeću uma.

Predavanje i radionica održane su u sklopu projekta Ruke i teme "Briga o zdravlju".

Jedna od vodećih tema ovogodišnjeg Tjedna mozga bila je i "Socijalni mozak" koji se odnosi na "složenu mreža područja koja nam omogućuju prepoznavanje drugih i evaluaciju njihovih mentalnih stanja (namjera, želja i vjerovanja), emocija, trajnih dispozicija i ponašanja" (Blakemore, 2008.) tj. to su regije mozga uključene u procese socijalne kognicije.

Predavanjem pod nazivom "Zdravlje mozga" predstavljene su zanimljivosti o mozgu, što sve utječe na zdravlje mozga, usvajanje pozitivnih zdravstvenih navika te izbjegavanje štetnih i rizičnih ponašanja, kao i važnost cjeloživotnog učenja koje utječe na naše cjelokupno zdravlje (fizičko, psihičko i socijalno).

Interaktivnom radionicom "Provježbaj mozak - Kako učimo?" obuhvaćene su metode učenja pomoću pokreta i vježbi.

Svatko od nas ima svoj osobni stil učenja - vizualni, auditivni, kinestetički. Logički je baziran na sagledavanju šire slike i povezivanju. Učenje, mišljenje, kreativnost i inteligencija su procesi koji uključuju cijelo tijelo. Osjećaji, pokreti, osjeti i integrativne funkcije ugrađene su u tijelo i zato kažemo da učimo cijelim tijelom. Za učenje su bitni motorički rast i razvoj, kao i senzorička integracija jer se kretanjem aktiviraju određena područja mozga koja su važna za učenje. Mozak ne može učiti sam, učenje i mišljenje se ne događaju samo "u glavi".

Potrebni su mu drugi dijelovi tijela koji mu dostavljaju informacije iz okoline. Usklađivanjem dijelova tijela i uma unaprjeđuju se motoričke sposobnosti, koordinacija, pamćenje, čitanje, izražavanje, pisanje, matematičke i jezične vještine. Istovremeno se postiže bolja emocionalna ravnoteža, smanjuju se stres, napetost i hiperaktivnost. Kroz kretanje i igru primjenjuju se pametni pokreti poput Brain Gyma (gimnastike za mozak), pjevanja, plesanja, sviranja i drugih aktivnosti koje pospješuju učenje, kreativnost, zdravlje kao i uspješno prevladavanje stresa.

Naš mozak je moćniji i od najboljeg računala, stvara misli i osjećaje, pamti. Naučili smo da su naše uši "izbirljive" - lijevo uho je osjetljivije na zvukove glazbe, a desno na zvukove vezane uz govor. Pronašli smo gdje se nalazi točka za "energetsko zijevanje", što je to "misleća kapa" i gdje se nalaze "moždane tipke".

Iako je do nedavno, istovremeno izvršavanje više zadataka odnosno aktivnosti hvaljeno, mi smo rekli NE multitaskingu - sve u cilju zdravijeg mozga.

Ali, i mozak može zatražiti "time out", ne može uvijek funkcionirati besprijekorno. Vježbanje i pametni pokreti, potiču promjene u mreži neurona i opskrbi mozga kisikom te imaju važnu ulogu u poboljšanju mentalnih sposobnosti i akademskih vještina. Dakle, ono što unaprjeđuje kvalitetu našeg života poboljšat će i rad našeg organizma pa tako i mozga.

Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost, kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain i Federation od European Neuroscience Societies i ove su godine bili glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.