Ostalo

Analiza stanja uhranjenosti i prehrane djece u Hrvatskoj

Objavljeno 15.05.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U sklopu suradnje na području promicanja pravilne prehrane i prevencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ured UNICEF-a za Hrvatsku su predstavili ključne uvide Analize stanja uhranjenosti i prehrane djece 0-9 godina u Republici Hrvatskoj.
Analiza stanja uhranjenosti i prehrane djece u Hrvatskoj
 

Analiza stanja donosi pregled podataka i trendova iz istraživanja o uhranjenosti i prehrani djece od 0 do 9 godina u Hrvatskoj te čimbenika, praksi i politika koje utječu na uhranjenost i prehrambene navike djece. Za pripremu Analize provedeno je i istraživanje među zdravstvenim djelatnicima koji rade direktno s djecom.

Prema izdvojenim uvidima iz Analize stanja:

Svako treće dijete osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.
Hrvatska bilježi konstantan blagi porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece.
Uočena je progresija razvoja nepravilnih prehrambenih navika u djece s dobi - djeca školske dobi imaju lošije prehrambene navike od djece predškolske dobi.
Postoje značajne socioekonomske razlike u uhranjenosti djece - veća je učestalost debljine u djece nižeg socioekonomskog statusa i u ruralnim područjima.
Percepcija roditelja nije u skladu sa statusom uhranjenosti djece - prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ispravno percipira tek manji broj roditelja, nisu dovoljno osviješteni o mogućim posljedicama nepravilne prehrane, a većina djelatnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece kao jednu od najčešćih prepreka u dijagnosticiranju i liječenju debljine navodi nesuradljivost roditelja u prihvaćanju i pridržavanju savjeta.

Analiza također ukazuje na potrebe za:
Jedinstvenim sustavom praćenja uhranjenosti djece različite životne dobi, uključujući praćenje podataka o dojenju.
Jačanjem kompetencija zdravstvenih djelatnika za rad s roditeljima na prevenciji prekomjerne tjelesne mase.
Dodatnim razvojem mreže Savjetovališta za prehranu za djecu i roditelje.
Podizanjem kvalitete i izjednačavanjem mogućnosti prehrane u odgojno-obrazovnim ustanovama te edukacijom djelatnika uključenih u organizaciju i provođenje prehrane.

Prema zadnjim podacima CroCOSI istraživanja 2021./2022. u Hrvatskoj nešto više od jedne trećine djece, odnosno njih 36,1%, u dobi od osam godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, što predstavlja velik javnozdravstveni izazov.

Debljina u dječjoj dobi predstavlja značajno veći rizik za debljinu u odrasloj životnoj dobi kao i za druge zdravstvene rizike odnosno vodeće kronične nezarazne bolesti od kojih u Hrvatskoj danas pobolijeva i umire preko 90% ljudi.

Uz to, debljina predstavlja i značajan ekonomski teret.

U ovom trenutku oko 6,6% zdravstvenih troškova odlazi na liječenje posljedica ovog preventabilnog rizika - debljine kao i njezinih posljedica.

Prema Konvenciji o pravima djeteta, svako dijete ima pravo uživati najvišu moguću razinu zdravlja, što uključuje i pravo na odgovarajuću hranu visoke hranjive vrijednosti.

Međutim, 35 godina od donošenja Konvencije, podaci nam pokazuju da i u razvijenim zemljama djeca od najranije dobio odrastaju u okruženju koje potiče nezdravu prehranu.

Udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, po čemu se Hrvatska nalazi na 5. mjestu u Europi, uistinu zabrinjava.

Jedan od ključnih izazova predstavlja i marketing hrane i pića usmjeren prema djeci, kojim se utječe na prehrambene navike djece od najranije dobi te sklonost djece prema hrani s visokim udjelom zasićenih masti, transmasnih kiselina, šećera ili soli.

U Hrvatskoj ne postoji sustav regulacije oglašavanja takve hrane usmjerenog prema djeci, stoga su na skupu predstavljene i dvije publikacije - vodiči za kreiranje politika vezanih reguliranje marketinga hrane i pića usmjerenog prema djeci: Poduzimanje mjera zaštite djece od štetnog utjecaja marketinga hrane - pristup temeljen na pravima djeteta (UNICEF i WHO) te Marketing nezdrave hrane i bezalkoholnih pića usmjeren prema djeci (UNICEF).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.