Tjelovježba

SPORT za sve = ZDRAVLJE za sve

Objavljeno 22.05.2024.

Grad Zagreb

Tjelesna aktivnost, kao jedan od čimbenika zdravog načina života, definitivno ima svoju ulogu u postizanju i održavanju zdravlja u svim njegovim aspektima od fizičkog, mentalnog, socijalnog emocionalnog, intelektualnog i okolišnog zdravlja.
SPORT za sve = ZDRAVLJE za sve
 

Pod pojmom tjelesne aktivnosti podrazumijeva se svaki pokret našeg tijela kojeg provodimo iznad razine mirovanja, dok je tjelesno vježbanje zapravo potkategorija tjelesne aktivnosti koja podrazumijeva planiranu, strukturiranu te, što je možda i najvažnije, redovitu tjelesnu aktivnost. Drugim riječima, tjelesna aktivnost je dobra za naše zdravlje, međutim, redovito rekreativno vježbanje, s obzirom na prethodno navedena obilježja, predstavlja nadogradnju koja u konačnici može rezultirati i većim zdravstvenim dobrobitima.

Kako bismo imali zdravstvene koristi od tjelesne aktivnosti i vježbanja, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti tjedno ili najmanje 75 minuta aerobne aktivnosti visokog intenziteta tjedno te najmanje 2 puta tjedno provođenje vježbi za jačanje mišića. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ispunjavanje navedenih preporuka dovest će do smanjenja rizika za nastanak čitavog niza kardiovaskularnih, respiratornih, metaboličkih, mišićno-koštanih i malignih oboljenja kao i do podizanja kvalitete života. Također, važno je napomenuti da, ukoliko osobe nisu u mogućnosti obavljati preporučenu količinu tjelesne aktivnosti zbog zdravstvenih razloga, preporuka je da budu aktivne u skladu sa svojim mogućnostima i zdravstvenim stanjem.

Na žalost, razine tjelesna aktivnost građana Grada Zagreba nije u skladu s navedenim preporukama. Prema podacima Europske zdravstvene ankete koja se provodila 2019. godine, 54,2% Zagrepčana u dobi od 18 do 64 godina te 87,0% u dobi od 65 i više godina ne provodi zdravstveno usmjerenu aerobnu tjelesnu aktivnost kroz tjedan, dok 69,4% u dobi od 18 do 64 godina te 91,5% u dobi od 65 i više godina ne provodi vježbe jačanja mišića. S obzirom na navedene podatke, evidentna je potreba za promicanjem tjelesne aktivnosti i rekreativnog vježbanja kroz davanje potpore stanovništvu u njihovu redovitom bavljenju tjelesnom aktivnošću tijekom života kojim će se utjecati na poboljšanje zdravlja pojedinca i cijele zajednice.

Slijedom navedenog, u razdoblju od 15. lipnja do 15 rujna 2024. godine, Grad Zagreb pokreće kampanju "Sport za sve=zdravlje za sve" čiji cilj je informirati javnost i promicati važnost redovitog tjelesnog vježbanja, sporta i rekreacije.

Besplatni programi sportske rekreacije će se provoditi na tridesetak lokacija u Zagrebu jer zdravlje je lakše održati nego vratiti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.