vijesti

06.03.2012.
Mutacije gena povećavaju rizik za karcinome dojke i gušterače
Mutacije gena zaduženih za "popravak" DNK su povezane sa znatno većim izgledima za obolijevanje od karcinoma dojke i gušterače, piše Journal of Clinical Oncology.
06.03.2012.
Duže trajanje dijabetesa - veći rizik za moždani udar
Istraživanje provedeno u SAD na Columbia University je pokazalo kako se rizik za moždani udar kod dijabetičara povećava proporcionalno dužem trajanju šećerne bolesti.
06.03.2012.
Novo istraživanje o posljedicama pasivnog pušenja u trudnoći
Izloženost pasivnom pušenju u posljednja tri mjeseca trudnoće je povezana s većim rizikom za ekcem kod djece, pokazuje istraživanje japanskih znanstvenika.
05.03.2012.
Vitamin A1 smanjuje rizik za melanom
Osobe koje unose dodatni vitamin A1 (retinol) imaju manji rizik obolijevanja od melanoma, najopasnijeg oblika raka kože, objavili su američki znanstvenici.
05.03.2012.
Hladan zrak i rizik za srčani udar kod vježbača
Udisanje hladnog zraka tijekom tjelovježbe povećava potrebu organizma za kisikom te kod osoba s bolestima srca može povećati rizik za srčani udar, kažu američki istraživači.
05.03.2012.
Pržena i pečena hrana povećava rizik za moždani udar
Veći unos masti prisutnih u prženoj i pečenoj hrani je povezan s povećanjem rizika za moždani udar, pokazuju podaci za više od 87000 žena starijih od 50 godina.
02.03.2012.
Uzimanje statina povezano s manjim rizikom za depresiju
Osobe s bolestima srca koje uzimaju statine, lijekove namijenjene snižavanju koncentracije kolesterola u krvi, imaju manji rizik za depresiju, pokazuje nova studija.
02.03.2012.
U EU se očekuje smanjenje broja žrtava raka dojke
Očekuje se kako će ove godine u EU zahvaljujući napretku u metodama liječenja doći do 9%-tnog smanjenja broja žena umrlih od raka dojke.
01.03.2012.
Gubitak sluha povećava rizik za padove
U istraživanju u koje je bilo uključeno više od 2000 ispitanika je utvrđeno kako je blagi gubitak sluha povezan s utrostručenjem rizika za padove.
01.03.2012.
Prehrana bogata vlaknima za zdravije zubno meso
Rezultati američkih znanstvenika s Boston University sugeriraju kako je češći unos hrane bogate vlaknima povezan s manjim rizikom za bolesti zubnog mesa.
Trave
4,1
umjerena
Crkvina
1,0
niska
Loboda
0,8
niska
Borovi
0,3
niska
Trputac
0,2
niska
Koprive
3,8
umjerena
Trave
3,3
umjerena
Trputac
0,4
niska
Borovi
0,3
niska
Crkvina
3,7
umjerena
Trave
6,0
visoka
Borovi
1,9
niska
Pitomi kesten
1,9
niska
Trputac
1,7
niska
Maslina
0,8
niska
Crkvina
6,0
visoka
Trave
6,0
visoka
Pitomi kesten
0,8
niska
Trputac
0,4
niska
Drveće
Trave
Korovi
Koprive
6,7
visoka
Trave
6,3
visoka
Trputac
1,5
niska
Lipa
0,6
niska
Pitomi kesten
0,3
niska
Crkvina
6,2
visoka
Trave
6,3
visoka
Pitomi kesten
2,1
umjerena
Trputac
1,1
niska
Borovi
0,4
niska
Koprive
6,2
visoka
Trave
6,7
visoka
Pitomi kesten
2,3
umjerena
Trputac
2,1
umjerena
Čempresi
0,3
niska
Borovi
0,3
niska

Prehrana po bolestima

Saznajte više o prehrani i namirnicama te njihovom utjecaju na određene bolesti.

Jelovnici po kalorijama

Jelovnici po kalorijama Odaberite odgovarajući jelovnik od 1100 do 2700 kcal

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: