GERB

Vodič za GERB
Koju hranu jesti, a koju izbjeći
Određene namirnice uzrokuju probleme kod većine osoba. Svakako je poželjno pokušati ih ukloniti iz svoje prehrane.

Najčešći okidači (eng. triggeri)
Izbjegavajte ljutu hranu, citrusno voće (naranče, grejp, limun, limete, mandarine), češnjak, luk, jako začinjenu hranu ( papar, čili, crvena paprika) i umak od rajčice. Korisno je jesti sezonsko voće, i to ono koje nije kiselo. Osobito je dobro ono voće koje inače uspijeva u područjima na kojima živimo, jer je takvo voće u pravilu najmanje tretirano raznim kemikalijama.


Izbjegavajte masnu hranu
Žgaravicu potiče i masna i pržena hrana jer usporava pražnjenje želuca, i opušta mišićnu barijeru između jednjaka i želuca i usporava pražnjenje želuca. Izbjegavajte kobasice, sve prženo meso uključujući perad i ribu, čvarke, jako začinjena i masna variva, krem juhe, umaci za salate, čips, lisnata tijesta. Možete jesti krto meso (svinjetinu, janjetinu, teletinu, perad, bijelu ribu), bistre juhe, te nadomjeske kao što su soja i proizvodi od soje, grah i grašak pripremljeni bez puno masnoće.


Smanjite unos slatkog
Izbjegavajte šećer, čokoladu (sadrži metilksantin koji opušta donji sfinkter jednjaka), čokoladne torte i kolače, krem bombone, a radije pojedite voćni (nemasni) sladoled, džem, krekere (s manje soli, od riže) i integralno (graham) pecivo. Općenito jedite pekarske proizvode od integralnog tijesta, bez dodataka sušenog voća.


Koristite nemasne mliječne proizvode
Neki smatraju da im mlijeko pomaže kod žgaravice, čak i kod ulkusne bolesti, što nije točno. Iako mlijeko može kratkotrajno olakšati simptome, zbog sadržaja kalcija dugoročno potiče lučenje želučane kiseline i time se problem samo pogoršava. Dobro je konzumirati obrano, nemasno mlijeko i mliječne proizvode s niskom udjelom masti. Kod konzumiranja mlijeka mliječnih proizvoda obratite pažnju na osjet težine u trbuhu i osjećaja, nadutosti, nekada i uz proljev, jer kod određenog broja ljudi (10-12%) postoji intolerancija na laktozu. To nije alergija, već slabije podnošenje mlijeka i proizvoda zbog nedostataka enzima koji razgrađuju laktozu. Najlakši način dokazivanja intolerancije na laktozu je eliminacijska dijeta, koja podrazumijeva dvotjednu prehranu bez mlijeka i mliječnih proizvoda. U tom periodu bi se tegobe morale znatno smanjiti ili nestati. Intolerancije laktoze je češća u osoba koje imaju celijakiju.


Koristite probiotike
Korisno je konzumirati jogurt i probiotike, jer pomažu u obnavljanju korisne crijevne flore, a posebno su korisni kod proljeva ( neovisno da li je infektivni ili posljedica poremećaja crijevne flore uzrokovane antibioticima), sindroma iritabilnog crijeva, upalnih bolesti crijeva, konstipacije a obećavajući su rezultati kod alergijskih bolesti. Nema dovoljno istraživanja o tome kako probiotici utiču na GERB, međutim, mogu pomoći normalizacijom probave i pražnjenja crijeva.


Uvrstite vlakna u prehranu
Istraživanja su pokazala da povećan unos vlakana, posebno u obliku voća i povrća, mogu pomoći u zaštiti protiv niza probavnih poteškoća, uključujući i GERB, a pritom smanjujete rizik od visokog kolesterola, dijabetesa, konstipacije i probavnih tegoba.


Što piti
Općenito pravilo ja da se ne piju velike količine tekućine uz obrok jer povećavate tlak u trbuhu. Vrlo je bitno piti tekućinu, ali je konzumirajte između obroka.

Potrebno je izbjegavati pijenje gaziranih pića i kiselih sokova. Smanjite unos alkoholnih pića, osobito žestice, te bijelih i pjenušavih vina koja su kisela. Treba izbjegavati jake čajeve, crnu kavu i pića koja sadrže kofein.

Kad pijete mlijeko potrebno je konzumirati nemasno mlijeko.


Pomažu i čajevi, bademi, soda bikarbona
Uz sve ranije navedene mjere, žgaravicu mogu ublažiti čaj od đumbira, bijelog sljeza i čaj od kamilice, osobito kad je uzrokovane stresom.

Šaka badema, ili drugih orašastih plodova, također može dobro poslužiti kao prva pomoć kod žgaravice.

Kod žgaravice može pomoći i žličica sode- bikarbone, koja neutralizira kiselinu u želucu, ali u vrijeme opće dostupnih lijekova (antacida) koji imaju istu ulogu, a znatno su podnošljiviji, danas za njom nema potrebe.


Lijekovi
Imajte na umu da pojedini lijekovi mogu pogoršati žgaravicu i simptome GERB-a. Nastanku žgaravice pridonose lijekovi kao što su nesteroidni antireumatici (većina sveprisutnih lijekova protiv bolova), acetilsalicilna kiselina, neki antidepresivi, antihipertenzivi (blokatori kalcijevih kanala), lijekovi za kronični bronhitis ili astmu (teofilin) i osteoporozu (bisfosfonati). Porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

Usprkos svim preporukama i savjetima izbjegavajte svu hranu koja vam smeta!

PLIVAzdravlje u suradnji s dr. sc. Alenom Bišćaninom, KBC Sestre Milosrdnice
Simptomi i prehrana
Korisni savjeti
(93)
4.2 od 5

vezani članci

Prehrana po bolestima

Saznajte više o prehrani i namirnicama te njihovom utjecaju na određene bolesti.

Odgovori na pitanja

Pročitajte pitanja i odgovore iz područja