Alergije

Kako razlikovati pelin od ambrozije?

Objavljeno 23.08.2006.
Dr. sc. Renata Peternel, dipl. inž. molekularne biologije
Ulazimo u sezonu polinacije ambrozije, biljke čiji je pelud izuzetno alergogen i kod vrlo velikog broja ljudi izaziva ozbiljne tegobe. Upravo zbog sve većeg broja osoba alergičnih na ovu vrstu peluda, porasla je svijest o tome da se zajednički moramo boriti kako bi broj biljaka smanjili i time doprinjeli i smanjenju koncentracija peluda u zraku.
Kako razlikovati pelin od ambrozije?

Pelud ambrozije počinje se otpuštati u kolovozu, pa alergične osobe niti u kojem slučaju ne bi smjele boraviti u blizini ambrozije, a pogotovo ne sudjelovati u njenom uništavanju, jer su koncentracije peluda lokalno u blizini biljke još mnogo veće od onih koje objavljujemo u medijima.

S uništavanjem ambrozije trebalo bi početi svake godine već krajem svibnja ili početkom lipnja, kada je biljke veličine oko 20 cm najbolje počupati. Kasnije tijekom vegetacije, a neposredno prije otvaranja cvatova, otprilike do polovice ili kraja srpnja biljke se mogu pokositi. Najbitnije je to učiniti prije sazrijevanja cvatova, dakle prije otpuštanja peluda.

Pelud se počinje otpuštati u kolovozu pa alergične osobe niti u kojem slučaju ne bi smjele boraviti u blizini ambrozije, a pogotovo ne sudjelovati u njenom uništavanju, jer su koncentracije peluda lokalno u blizini biljke još mnogo veće od onih koje objavljujemo u medijima. Ostali, koji nisu alergični, na svojim okućnicama trebaju ukloniti te biljke, a preduvjet za to je njihovo prepoznavanje i razlikovanje od sličnih biljaka, kao što je npr. pelin.

Kako razlikovati pelin(Artemisia vulgaris L.) od ambrozije (Ambrosia atremisiifolia L.)? Pelin i ambrozija imaju isto stanište i često rastu pomiješano. To su najčešće zapuštena građevinska zemljišta, vrtovi neobrađene poljoprivredne površine, u kulturama kukuruza, suncokreta, uz putove, vodotokove, željezničke pruge, dakle svugdje gdje ima dovoljno svjetla. Biljke nikada nećete naći u šumama. Nadamo se da će vam fotografije i opisi biljaka koje slijede u tome pomoći.

Slični samo na prvi pogled

Pelin (Artemisia vulgaris L.). Na prvi pogled biljke su vrlo slične. Stabljike su im razgranate i dlakave, visine 1-1,5 m. 

Cvate sredinom srpnja do kraja rujna. 

 

 

 

 

 

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.). Ambrozija (hrvatski naziv je pelinolisni limunđik) je jednogodišnja biljka uspravne i razgranate stabljike koja može narasti do 1,5 metara visine. 

Ako detaljnije pogledamo dijelove biljke, tada ćemo uočiti razlike i te dvije biljke nam više neće biti tako slične kao na prvi pogled.

 

 

Stabljika i listovi

Stabljika pelina je uvijek crvenkasto-smeđe boje obrasla sivim dlačicama i tvrda (drvenasta), dok je stabljika ambrozije žućkasto-zelenkaste boje i nikada nije jako tvrda. Listovi kod pelina su manje rasperani, a naličje im je gusto obraslo dlačicama, te je srebrno-sive boje. Listovi ambrozije su jače perasto zarezani, a naličje im je rjeđe obraslo dlačicama, pa nemaju tako intenzivno sivu boju.

Stabljika i list pelina

Slika prikazuje stabljiku i list pelina s gornje strane. Obratite pažnju na detalje jer će vam pomoći razlikovati ovu biljku od ambrozije. Iako imaju isto stanište, pelin i ambrozija nemaju jednaki alergeni potencijal.

 

Stabljika i list pelina s naličja

Na slici se vide stabljika i list pelina s naličja. Osobe koje su alergične na pelin i ambroziju trebale bi izbjegavati kretanje po mjestima na kojima ova biljke često rastu, barem za vrijeme najjačeg cvata.

 

Stabljika i list ambrozije

Slika prikazuje detalj stabljike i lista ambrozije. Ambrozija se u današnje vrijeme smatra najvećim neprijateljem alergičara. Pelud ove biljke klasificira se kao najjači postojeći alergen. Naime, čak svaki deseti stanovnik Hrvatske pati od peludne alergije na ambroziju, a još je alarmantniji podatak da taj broj iz dana u dan postaje sve veći kako se širi ambrozija, zauzimajući godišnje prosječno 15 km2 novog teritorija.

Cvatovi

Kod obje biljke, cvatovi se formiraju na vrhovima stabljike i grana, no kod pelina su bijeli ili nježno ružičasti obrasli gustim dlačicama, dok su kod ambrozije uvijek žuti bez dlačica.

Cvat pelina

Slika prikazuje pelin u cvatu. Obratite pažnju na to da su cvjetovi pelina bijeli ili nježno ružičasti obrasli gustim dlačicama.

Ovo su detalji koji nam pomažu da vrlo jasno i nedvosmisleno razlikujemo pelin od ambrozije.

 

 

 

Cvat ambrozije

Slika prikazuje ambroziju u cvatu. Cvjetovi su joj skupljeni u žute grozdove na vrhu stabljike. Niče u travnju, cvjetati počinje u srpnju, a vrhunac cvatnje doseže u periodu od sredine srpnja do sredine rujna.

Želimo vam uspješnu borbu protiv ambrozije, a potrebne informacije o prognozama koncentracija peluda u zraku pratite na www.plivazdravlje.hr

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(48)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.