Šećerna bolest poznata je od davnina. Prvi opisi ove bolesti nalaze se na papirusima drevnog Egipta 1552. godine prije Krista. Ime "diabetes" dao je grčki liječnik Aretaeus u prvom stoljeću prije Krista. Na grčkom to znači "sifon" jer je bolest bila prepoznatljiva po učestalom i obilnom mokrenju. U 17. stoljeću kompletirano je latinsko ime u "diabetes mellitus". Mellitus znači "med" jer su tada liječnici ustanovili da je mokraća bolesnika slatka (u to vrijeme još nema biokemijskog dokazivanja šećera i jedini način da se to ustanovi je bio okus).
Bolest se pojavljuje iz više razloga, ali jednostavno rečeno to je stanje kada nema dovoljno, ili nema nimalo, inzulina,hormona kojeg luči gušterača. Vrlo često u ovoj bolesti ili u njenom razvoju, gušterača luči i povećane količine inzulina, ali naše stanice su otporne na njegovo djelovanje, što nazivamo "inzulinskom rezistencijom". Posljedica svega je porast šećera u krvi jer ga mi i dalje unosimo hranom, ali on iz krvi otežano ulazi u stanice radi nedostatka ili nedjelotvornosti inzulina.
Tip 1- još se naziva inzulin ovisni oblik šećerne bolesti. Ovom tipu pripada svega 5 do 10% od ukupnog broja oboljelih. Javlja se najčešće kod djece i vrlo mladih ljudi, iako se zna javiti i kasnije. Kod ovih bolesnika najčešće postoji nedostatak inzulina zbog čega su trajno ovisni o injekcijama. Uzrok je autoimuni proces (imuni sustav kod nekih ljudi napada i razara vlastite stanice u gušterači koje luče inzulin). Kod onih koji imaju genetsku sklonost proces pokreću enterovirusi, a možda i neki sastojci u hrani kao npr. proteini iz kravljeg mlijeka.
Tip 2 - najčešći oblik bolesti, naziva se još inzulin neovisni oblik bolesti, od kojeg boluje 90 do 95% oboljelih, a karakterizira ga dovoljna količina inzulina, ali su stanice na periferiji otporne na njegovo djelovanje. Ovi bolesnici godinama pojačano luče inzulin, da bi postepeno došlo do iscrpljivanja gušterače, smanjenog izlučivanja inzulina pa sve do potpunog prestanka lučenja. Na kraju i mnogi među njima moraju primati inzulin. Od ovog tipa bolesti obolijevaju odrasli (nažalost, zadnje vrijeme i djeca) s obiteljskom anamnezom za šećernu bolest, obično osobe koje su slabo fizički aktivne, s viškom kilograma koji jedu dosta "brze" hrane, puno ugljikohidrata (osobito u obliku slatkiša i slatkih sokova), puno masnoća i puno mesa, a malo svježeg voća i povrća. Ovaj oblik bolesti javlja se najčešće u okviru tzv. "metaboličkog sindroma", što znači da uz debljinu oko pasa, ovi bolesnici imaju poremećaj metabolizma masnoća, povišen krvni tlak, poremećenu funkciju unutrašnjeg sloja krvnih žila, povećanu sklonost zgrušavanju krvi, povišene upalne markere i dr. Sve je to vezanu uz istu genetsku sklonost i pogrešan način života, osobito pogrešnu prehranu.
Treći tip je šećerna bolest u trudnoći koja se naziva gestacijski diabetes. Hormoni u trudnoći ometaju djelovanje inzulina, pa u određenim okolnostima to dovodi do šećerne bolesti kod oko 4% trudnica. Bolest prestaje prestankom trudnoće, ali mnoge žene iz te grupe kasnije su kandidati za tip 2 šećerne bolesti, pogotovo ako uporno ponavljaju pogrešne prehrambene navike.
U bogatim društvima sve deblji postaju siromašniji slojevi zbog dostupnije jeftine i nekvalitetne hrane. Tek početkom ovog stoljeća broj debelih ljudi je premašio broj ljudi koji gladuju. Iako još milijuni djece umire od gladi, a stotine milijuna ljudi gladuje, više od milijardu ljudi ima prekomjernu tjelesnu težinu. Osim SAD-a i Indije, sve zemlje u razvoju i slabo razvijene zemlje troše sve više novaca na liječenje metaboličkog sindroma, šećerne bolesti i komplikacija koje se javljaju na krvnim žilama. Broj bolesnih se povećava svakodnevno, brže no što su i najveći pesimisti mogli i zamisliti. U Hrvatskoj više od 50% ljudi umire od bolesti srca i krvnih žila, a one se dovode u direktnu vezu upravo s metaboličkim sindromom i šećernom bolesti. Ovi bolesnici imaju i puno više reumatskih bolesti, bilo da se radi o upalnom ili degenerativnom reumatizmu, a i sve maligne bolesti kod njih su češće nego kod ljudi koji imaju normalnu tjelesnu težinu. Prema najnovijim istraživanjima oko 60% odraslih žena i 45% ima prekomjernu tjelesnu težinu. Svaki peti odrasli čovjek ima teški oblik debljine s indeksom tjelesne mase preko 30, a u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji teški oblik debljine ima svaki četvrti čovjek. Stalno se povećava broj djece školske dobi koja imaju znatan višak kilograma.
Moderan čovjek je razapet između vrlo agresivnog marketinga i slabo prodorne struke i znanosti. Mediji žive većinom od marketinga pa je dalje za očekivati vrlo atraktivne, zanimljive, za djecu čak očaravajuće, reklame za voćne sokove, razne napitke, slatkiše, hamburgere, čips i druge "fast food"-namirnice. Kažu da prosječno dijete u zapadnom svijetu dobiva kroz marketing u jednom satu najmanje 17 poruka koje su opasne za njegovo zdravlje. Kad god gledamo reklame, moramo se sjetiti one izreke da je "atraktivno i dobro ispričana laž puno prodornija od loše prikazane istine". Dijete od malih nogu gleda svoje vršnjake na ekranu kako veselo uživaju u grickalicama, slatkišima, gaziranim slatkim sokovima, krumpirićima i sl. Ono prihvaća te poruke kao normalan i uzoran način života i lagano postaje žrtvom tog utjecaja. Reklame nisu namijenjene samo djeci, one mijenjaju i stavove roditelja te imaju utjecaj na ljude u svim životnim dobima. Potrebno je puno znanja da bi se u toj poplavi informacija moglo razlikovati laž i istinu, dobro i loše, štetno i korisno.
Naša edukacija o prehrani je nedovoljna na svim stupnjevima, od obitelji, vrtića, preko osnovne škole do fakulteta. Čak ni liječnici ne uče nutricionistiku, nemamo u programima edukaciju nastavnika niti profesora, pa nema programa po kojem bi mogla raditi "teta" u vrtiću i svaki nastavnik i profesor, liječnik ili bilo koji drugi pedagog. Mi liječnici znamo kako je kasnije teško mijenjati ukorijenjene navike i kako veliku energiju treba uložiti da se bar malo poboljša način prehrane i tako poboljša zdravlje. Ipak, niti jedan trud nije uzaludan, pa ako se radi dobro može se postići i zadovoljavajući rezultat, što dokazuje jedna studija u Finskoj. Paralelno su praćene dvije grupe ljudi u srednjoj životnoj dobi, kojima je bila zajednička povišena tjelesna težina i obiteljska sklonost šećernoj bolesti tipa 2. Polovica grupe je vođena od liječnika i medicinskih sestara po posebnom programu edukacije o prehrani, redovite tjelovježbe i stalne kontrole, dok je druga polovica grupe prepuštena samoj sebi, bez edukacije i bez obvezatnog programa povećane fizičke aktivnosti. Nakon 6 godina, u grupi koja je bila pod kontrolom i edukacijom, pojava šećerne bolesti je bila čak za 58% manja, nego u grupi koja je ostavljena bez kontrole i edukacije.
Obično se najzdravijim načinom života smatra onaj kojeg preporučujemo bolesnicima sa šećernom bolešću jer uz zdravu prehranu inzistiramo i na povećanoj fizičkoj aktivnosti. Takvim načinom prehrane sigurno se može spriječiti razvoj metaboličkog sindroma i šećerne bolesti tipa 2. Za tip 1 šećerne bolesti malo možemo učiniti u prevenciji, osim što majkama možemo savjetovati da što duže doje svoju djecu jer ih tako štite i od mnogih bolesti. Zadnje vrijeme se dosta spominje mediteranska prehrana kao posebno zdravi oblik hranjenja. Sve je povezano s tzv. "francuskim paradoksom" jer se pokazalo da Francuzi u odnosu na stanovnike SAD-a, daleko više vremena provode za stolom, jedu više vrsta i više sljedova hrane, a manje su debeli i imaju daleko manje ljudi koji obolijevaju i umiru od bolesti srca i krvnih žila. Tajna je izgleda u daleko manjoj konzumaciji šećera i slatkiša, većoj konzumaciji voća i povrća, ribe (osobito plave) i druge hrane koja je bogata omega-3-masnim kiselinama, te nadalje u maslinovom ulju i redovitoj konzumaciji manjih količina vina. Tako je mediteranska kuhinja postala jedan od preporučljivih oblika prehrane. Francuzi su tako uspjeli pružiti otpor većini negativnih utjecaja koje sa sobom nosi moderni način života. Danas je poznato da zdravom prehranom možemo spriječiti mnoge metaboličke poremećaje i bolesti, pa tako i šećernu bolest tipa 2. Čak i kad se bolest i razvije, energična promjena načina života, koja uključuje povećanu fizičku aktivnost i zdrav način prehrane uz značajno smanjenje tjelesne težine, može dovesti do normalizacije metabolizma i prestanka bolesti. Porast tjelesne težine i vračanje starim navikama, obično znači i ponovnu pojavu bolesti.
Da bismo izbjegli ovakvu sudbinu važno je poznavati osnovne principe zdrave prehrane i zdravog načina života:
Svi ovi savjeti mogu biti korisni, ali i dalje zlata vrijedi ona biblijska "Budi umjeren u jelu i piću", jer najveću cijenu plaćaju neumjereni. Neumjerenost i neznanje vode u katastrofu i slom metabolizma. Zdrav životni stil nije važan samo radi trajanja života, jer većina onih koji nezdravo žive i nemaju razvijen osjećaj samoodgovornosti za svoje zdravlje, veliki dio svoje i zrelosti i starosti provode u ambulantama i bolnicama duboko nesretni i nezadovoljni uslijed ozbiljno narušene kvalitete života.