O lijekovima

Andol - više od stoljeća u našim domovima

Objavljeno 17.10.2007.
Doc. dr. sc. Marina Titlić, dr. med., specijalist neurolog
Acetilsalicilna kiselina sintetizirana je 1897. godine i od tada je redovito u upotrebi. U početku se proizvodila u obliku praška koji se rastapa u tekućini, a prve tablete proizvedene su 1900. godine.
Andol  - više od stoljeća u našim domovima

Način uzimanja lijeka

Tekućina omogućuje brzo raspadanje tableta Andola što je važno kod primjene lijeka, stoga se preporuča uzimanje uz veću količinu tekućine (čaša vode). Brzim prolazom kroz želudac dospijeva do tankog crijeva i prelazi u krvotok gdje počinje svoje djelovanje.

Upotreba lijeka

Lijek se koristi za blage do umjerene bolove i povišenu tjelesnu temperaturu kod: glavobolje, zubobolje, bolova pri menstruaciji, bolova zbog upala, povišene tjelesne temperature, kod prehlade i sl.

Način djelovanja lijeka

Aktivni sastojak lijeka je acetilsalicilna kiselina koja ima analgetsko (smanjuje bol), antipiretsko (snižava povišenu tjelesnu temperaturu), antiinflamatorno (protuupalno) i antiagregacijsko djelovanje (sprečava zgrušavanje krvi). Osnovni učinak acetilsalicilne kiseline je kočenje sinteze prostaglandina.

Posebna pažnja pri uzimanju Andola

Lijek se ne smije uzimati u slučaju preosjetljivosti, sklonosti krvarenju, kod ulkusne bolesti i u posljednjem tromjesečju trudnoće.

Lijek se ne smije uzimati u slučaju poznate preosjetljivosti na acetilsalicilnu kiselinu ili druge salicilate, u slučaju sklonosti krvarenju, želučanom vrijedu kao i vrijedu dvanaesterca, kao i u posljednjem tromjesečju trudnoće. Nije preporučljivo uzimati acetilsalicilnu kiselinu u trudnoći, tijekom dojenja, u slučaju preosjetljivosti na druge protuupalne ili antireumatske lijekove, istovremene primjene antikoagulansa kao i heparina, u teškim oštećenjima jetre ili bubrega, u bolesnika s bolestima probavnog sustava. Djelovanje acetilsalicilne kiseline se pojačava u slučaju primjene uz slijedeće lijekove: antikoagulanse, kortikosteroide, nesteroidne protuupalne lijekove, sulfonilureju, metotreksat, digoksin, barbiturate, litij, sulfonamid, valproičnu kiselinu. Djelovanje acetilsalicilne kiseline smanjuje se u slučaju primjene zajedno s antagonista aldosterona i diuretika petlje, antihipertenziva i sl.

Intoksikacija Andolom

Simptomi intoksikacije su: šum u ušima, pospanost, mučnina, povraćanje, kolaps, konvulzije, smetnje disanja i mokrenja, krvarenje, cijanotične okrajine, obilno znojenje. Liječenje intoksikacije: ispiranje želuca uz naknadnu primjenu aktivnog ugljena, infuzije otopine natrij-bikarbonata ili laktata, što više tekućine.

Neželjeni učinci Andola

Neželjeni učinci su mučnina, proljev, vrijed želuca i krvarenje iz probavnog sustava koje može izazvati anemiju. Reakcije preosjetljivosti se rijetko javljaju (teško disanje, kožne reakcije i sl.). Poremećaji funkcije jetre (povišene transaminaze) i bubrega su izuzetno rijetki.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(74)
4.1 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.