O lijekovima

Koji su lijekovi za vanjsku primjenu?

Objavljeno 11.02.2009.
Melita Petrović, mr. pharm.
Koji su lijekovi za vanjsku primjenu?
 

Lijekovi za vanjsku primjenu

Lijekovi se primjenjuju na kožu ili sluznicu uglavnom s namjerom da djeluju lokalno, no ne smije se zanemariti činjenica da neki lijekovi mogu penetrirati, te ostvariti sistemski učinak (npr. transdermalni oblici).
Mazanje kože ili sluznice mora biti površinski i vremenski ograničeno. Koji će se ljekoviti oblik upotrijebiti, tj. hoće li se lijek nanijeti na kožu u obliku masti, kreme ili losiona, ovisi o prirodi lijeka i stanju kože.

Ljekovite masti primjenjuju se najčešće kod kroničnih kožnih bolesti.

Kreme, za razliku od masti, sadrže vodu, lakše se ispiru, pa se mogu primjenjivati i na dlakama obraslim dijelovima tijela.

Paste su žilavije konzistencije, teže se razmazuju, jer sadrže veliku količinu praškastih supstancija, a pogodne su za sušenje kože.

Na kožu se, kao ljekoviti oblici za vanjsku uporabu mogu primjenjivati još i losioni, tekući puderi, raspršivači (sprejevi) i prašci.

Valja upamtiti da su kortikosteroidi u mastima, iako snažni i uspješni lijekovi za liječenje niza problema na koži, opasni zbog mogućeg sustavnog djelovanja pa se stoga njihova uporaba ograničava samo na ozbiljna stanja i kraći vremenski period, a mogu se izdati samo na temelju liječničkog recepta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.