O lijekovima

Koji se lijekovi uzimaju na usta?

Objavljeno 11.02.2009.
Melita Petrović, mr. pharm.
Koji se lijekovi uzimaju na usta?

Čvrsti ljekoviti oblici

Tablete su čvrsti ljekoviti oblici izrađeni komprimiranjem smjese djelatne supstancije s pomoćnim tvarima (punila, bojila, korigensi...). To je vrlo uobičajen oblik lijeka, jednostavan za primjenu, a često trajniji za sigurnu uporabu od tekućih oblika. Tablete se gutaju najčešće cijele, s nešto tekućine (najbolje vode). Ovisno o vrsti lijeka, mogu se uzimati prije, poslije ili za vrijeme jela. Odgovor na pitanje "Kada i kako treba uzimati određeni lijek u obliku tableta" dobit ćete od Vašeg liječnika ili ljekarnika.

Obvezatno se pridržavajte dobivenih naputaka, jer ćete samo uz ispravnu uporabu postignuti učinkovitost lijeka, a sve nepoželjne popratne nuspojave svesti na minimum.

Tablete se danas najčešće pakiraju u "blister" (folija s udubljenjima u kojima su smještene tablete). Ako su tablete pakirane u bočice, nakon otvaranja, uz pravilno čuvanje i čvrsto zatvaranje bočice, vrijedi rok valjanosti otisnut na pakiranju.
Izrađuju se i višeslojne tablete, iz kojih se aktivna supstanca postupno oslobađa, ili retard-tablete koje omogućavaju dugotrajan učinak (npr. tijekom cijelog dana).

Lingvalete (sublingvalne tablete) namijenjene su otapanju pod jezikom, kako bi se apsorpcijom kroz sluznicu postigao brzi učinak lijeka (npr. lingvalete nitroglicerina).

Film-tablete (obložene tablete) imaju posebnu ovojnicu oko jezgre, koja može zaštititi lijek, primjerice u prolazu kroz kiseli sadržaj želuca (gdje neki lijekovi podliježu razgradnji pa više nisu djelotvorni) kako bi se lijek oslobodio tek u tankom crijevu. Ovojnica može očuvati lijek i od štetnih utjecaja vlage, svjetla i zraka.

Dražeje su tablete obložene šećerom, čokoladom ili drugim pomoćnim tvarima koje služe kao korigens okusa.

Kapsule su ljekoviti oblici kod kojih se ljekovita supstancija puni u malu kapsulu (čahuru), izrađenu od želatine ili škroba, a mogu biti tvrde ili meke. Kapsule se pri uzimanju ne otvaraju već se progutaju cijele s tekućinom (vodom).

Efervete (efervescentne ili šumeće tablete), imaju oblik većih tableta, a proizvode se komprimiranjem djelatne supstancije s pomoćnim tvarima koje u vodi imaju sposobnost oslobađanja plina ugljičnog dioksida. Primjenjuju se prethodnim otapanjem u čaši vode pri čemu se dobije napitak ugodna okusa.

Tekući ljekoviti oblici

Neki bolesnici (mala djeca, starije osobe, ili osobe s teškoćama pri gutanju) teško uzimaju čvrste oblike lijekova na usta. U tim slučajevima pogodnija je primjena tekućih ljekovitih oblika. Ti oblici lijekova obično su kraćeg roka valjanosti, no brže se apsorbiraju. Pomoćne supstancije im daju boju, okus, slatkoću, čime postaju ugodniji za uzimanje. Doziraju se u kapima (brojanjem kapi) ili žličicama (veličinom i brojem dozirnih žličica).

Najčešći tekući oblici lijekova za peroralnu primjenu su otopine, sirupi, kapi, emulzije, suspenzije, tinkture.

Neki lijekovi, npr. antibiotici, ili neke druge ljekovite tvari nestabilne u vodenoj otopini, izrađuju se u obliku suhih zrnaca - granula koje će Vam ljekarnik prije izdavanja otopiti u vodi ili odgovarajućem otapalu. Važno je da pripravak dobro promućkate prije svake uporabe. Ako je za propisanu terapiju, primjerice, potrebna količina od dvije bočice takvog tekućeg pripravka, u ljekarni će Vam pripremiti samo jednu bočicu, koju ćete trošiti (rok uporabe je obično 7 dana). Za nastavak terapije u ljekarni će Vam pripremiti svježe otopljeni pripravak.

Gotovi lijekovi u tekućim oblicima obično u originalnom pakiranju sadrže i prikladne žličice ili brizgalice kako bi ih korisnik mogao jednostavno i točno dozirati. Ako ih nema, možete si pomoći praktičnim mjerama. Primjerice 1 velika (jušna) žlica sadrži 15 mL, a mala (čajna) žličica 5 mL, dok se pod čašom vode podrazumijeva oko 150 mL.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(35)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.