O lijekovima

Lijekovi i sunce

Objavljeno 21.06.2010.
Prof. dr. sc. Dinko Vitezić, dr. med., specijalist kliničke farmakologije
Uobičajeno je pravilo da se bolesnici koji uzimaju lijekove s oprezom izlažu suncu ili da u potpunosti izbjegavaju sunčanje. Takav savjet ovisi o njihovom zdravstvenom stanju, osnovnoj bolesti te o primjeni lijekova.
Lijekovi i sunce

Opasna kombinacija

Lijek djeluje kao fotosenzibilizirajuća tvar te dovodi do promjena na koži koje se bez njegove primjene uz potpuno isto izlaganje ultravioletnim zrakama ne bi pojavile.

U slučaju primjene određenih lijekova izlaganje suncu ili drugim izvorima UV-zraka može izazvati posebnu vrstu reakcija koju nazivamo fotosenzitivnost. Radi se o povećanoj osjetljivosti kože na sunce koja nastaje kao posljedica kombinacije određenog lijeka (ili druge tvari) i sunca.

Lijek djeluje kao fotosenzibilizirajuća tvar te dovodi do promjena na koži koje se bez njegove primjene uz potpuno isto izlaganje ultravioletnim zrakama ne bi pojavile. Dolazi do reakcije koja se iskazuje upalom i crvenilom suncu izložene kože koja tada izgleda poput uobičajenih sunčanih opeklina.

Takva reakcija može po svom uzroku biti fototoksična ili fotoalergijska. Češća je fototoksična reakcija, kada se lijek aktivira uslijed izlaganja suncu što dovodi do ošećenja kože. Reakcija se neće ponoviti nakon uklanjanja odgovornog lijeka. Za razliku od fototoksične reakcije, fotoalergijska reakcija nastaje zbog promjene strukture lijeka uslijed djelovanja sunčeve svjetlosti na izložene dijelove kože. Tako suncem promijenjen lijek postaje protutijelo u koži koje izazove alergijski odgovor s upalom i ekcemom izloženih područja kože. Obično se radi o dugotrajnoj promjeni koja se može ponoviti i nakon što se koža ponovno izloži suncu i bez prisustva lijeka.

Fotoalergijska reakcija

Fotoalergijske reakcije se češće javljaju nakon lokalne primjene određenih tvari na kožu, a to mogu biti i različiti parfemi, sapuni, kozmetički proizvodi i kreme za zaštitu od sunca. To svakako ne znači da ih ne koristimo već da njihova česta uporaba može uzrokovati i takve reakcije te ih tada treba prepoznati. Lijekovi i sunčanje nisu dobra kombinacija te treba biti svjestan mogućih oštećenja kože. Zaštita je izbjegavati izlaganje suncu, uz obaveznu zaštitnu odjeću i primjenu krema s visokim zaštitnim faktorima. U slučaju pojave takvih pojačanih reakcija treba obustaviti primjenu fotosenzitivne tvari tj. lijeka koji je reakciju izazvao i savjetovati se s liječnikom radi odgovarajućeg liječenja.

Lijekovi uz koje izloženost suncu može dovesti do reakcija

U skupini lijekova za koje postoje podaci da mogu izazvati fotosenzitivnu reakciju nalazi se više od 50 lijekova. Navodimo neke od često primjenjivanih lijekova s te liste koji su u prometu u Hrvatskoj:

  • Antimikrobni lijekovi (ciprofloksacin, levofloksacin, doksiciklin, kombinacija sulfometoksazola i trimetoprima
  • Lijekovi za liječenje alergija tj. antihistaminici (difenhidramin)
  • Lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti (5-fluorouracil, dakarbazin)
  • Lijekovi za bolesti srca (amiodaron, nifedipin, diltiazem, enalapril, ramipril)
  • Diuretici (furosemid, hidroklortiazid)
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi (naproksen, piroksikam)
  • Lijekovi za liječenje akni (izotretinoin)
  • Lijekovi za depresiju (amitriptilin)
Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(45)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.