O lijekovima

Podjela lijekova prema mjestu i načinu upotrebe

Objavljeno 11.02.2009.
Melita Petrović, mr. pharm.
Podjela lijekova prema mjestu i načinu upotrebe

Gotovi lijekovi

Farmaceutska industrija proizvodi velik broj lijekova u mnogo različitih oblika, jačina i doza koji dolaze na tržište u originalnoj ambalaži, opremljeni prema propisima Dobre proizvođačke prakse (GMP) sa svim podacima koje takvi lijekovi trebaju sadržavati. Takvi se lijekovi zovu tvornički, odnosno gotovi lijekovi.
Na vanjskom pakiranju gotovog lijeka nalaze se sljedeći podaci:
a) tvorničko ime (zaštićeno ime) lijeka;
b) generički naziv (internacionalni nezaštićeni naziv aktivne, tj. djelatne tvari u tom lijeku);
c) oblik lijeka;
d) sastav lijeka (djelatne i pomoćne tvari);
e) doza djelatne tvari u jednoj npr. tableti, kapsuli, ili postotak djelatne tvari u lijeku;
f) ukupna količina lijeka (broj tableta ili volumen, odnosno težina originalnog pakiranja);
g) rok valjanosti (utisnut na kutiji, obično sadrži četiri broja kojaoznačavaju mjesec i godinu do kada se lijek sigurno može upotrebljavati, npr. oznaka 05 04 znači da lijek vrijedi do kraja svibnja 2004. godine);
h) na bočnim stranicama kutije nalaze se i podaci važni u kontrolne svrhe proizvođaču, ljekarniku i pacijentu, kao što je kontrolni broj serije, upute o čuvanju lijeka, načinu primjene te posebna upozorenja; te način izdavanja (na recept ili bez recepta).

Magistralni lijekovi

Za razliku od gotovih lijekova, u ljekarni možemo izraditi i lijek za određenog pacijenta, na temelju liječničkog recepta. Takav se lijek izrađuje iz djelatnih supstancija i pomoćnih tvari (otapala, punila, korigensa, masne podloge ...) te se oblikuje u odgovarajući ljekoviti oblik - prema propisu liječnika, ili prema standardnoj recepturi koja se nalazi u stručnim farmaceutskim priručnicima ili farmakopeji.
Magistralni lijek se izdaje u prikladnoj farmaceutskoj ambalaži (bočici, PVC-posudici, papirnatoj vrećici ili kutiji ...) s naljepnicom (signaturom) bijele boje ako je namijenjen unutarnjoj uporabi, odnosno crvene boje ako je za vanjsku uporabu. Naljepnica sadrži i uputu kako i koliko puta lijek treba uzimati, kako čuvati, datum izrade, te naziv ljekarne i potpis ljekarnika koji je lijek izradio. Takav lijek namijenjen je samo jednoj osobi, za koju je i propisan.
Već dulje vrijeme opaža se smanjena potreba za ovakvom, magistralnom izradom lijekova, no još uvijek se izrađuju, a najčešće ih propisuju dermatolozi, prilagođujući sastav lijeka, primjerice masti, individualnim potrebama određenog pacijenta.

Galenski pripravci

Uz gotove, tvorničke lijekove, primjenjuju se i lijekovi izrađeni u galenskim laboratorijima ili ljekarnama u manjim serijama, prema provjerenim recepturama. Zovu se galenski pripravci, a zbog količinski manje uporabe ili kratkog roka trajanja ti se lijekovi ne proizvode industrijski.
Izrađuju se po unaprijed definiranim postupcima o izradi i kontroli kakvoće. Najčešće su to različite očne kapi, masti, kreme, biljni sirupi, tinkture, čepići.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(43)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.