Majka i dijete

Preporuke za zdravu trudnoću

Objavljeno 17.03.2008.
Ivana Rosenzweig Jukić, dr. med., specijalist internist
Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene. To je razdoblje kada žena najviše pažnje posvećuje zdravom načinu života, pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, izbjegavanju štetnih čimbenika koji bi mogli narušiti zdravlje embrija odnosno fetusa.
Preporuke za zdravu trudnoću

Trudnice traže savjete od svojih ginekologa, liječnika obiteljske medicine, pretražuju Internet, čitaju različitu stručnu literaturu i razmjenjuju mišljenja sa svojim prijateljicama, kako bi prikupile što više saznanja o tome što im je činiti tj. što je potrebno izbjegavati kako bi na svijet donijele zdravo dijete. Iz dana u dan sve je veći broj znanstvenih dokaza o čimbenicima koji su štetni za majku i plod, a još više o čimbenicima koji povoljno djeluju na trudnoću.

Štetni čimbenici koje je potrebno izbjegavati u trudnoći

Danas se smatra da je najsigurnije uopće ne konzumirati alkohol u trudnoći jer pijenje i minimalnih količina alkoholnih pića može ugroziti fetalni razvoj te dovesti do tzv. fetalnog alkoholnog sindroma.
 1. Alkohol Danas se smatra da je najsigurnije uopće ne konzumirati alkohol u trudnoći jer pijenje i minimalnih količina alkoholnih pića može ugroziti fetalni razvoj te dovesti do tzv. fetalnog alkoholnog sindroma (FAS, u SAD-u se dijagnosticira kod 1 na 750 novorođenčadi godišnje). FAS uključuje mentalnu retardaciju, zaostajanje u fetalnom rastu, uključujući težinu, visinu i opseg glave djeteta, kraniofacijalne, srčane anomalije, smetnje ponašanja. FAS je moguće prevenirati, ali ga nije moguće liječiti kada već nastane oštećenje alkoholom u trudnoći. Posebno su opasna žestoka pića, ali je potrebno izbjegavati i vino i pivo jer i minimalna konzumacija alkohola (1 piće dnevno) može dovesti do oštećenja u fetalnom razvoju, a posebno u početku trudnoće za vrijeme formiranja organa. Blaga do umjerena konzumacija ovih pića može dovesti i do prijevremenog poroda.
 2. Pušenje, droge i lijekovi Već dugo vremena prisutna je jasna preporuka: ne pušite i ne konzumirajte droge. Pušenje se jasno povezuje sa slabijim ishodima trudnoće poput male porođajne težine, prijevremenog poroda, male gestacijske dobi, sindroma iznenadne smrti djeteta do 1. godine života, rođenja mrtvorođenčeta. Dobra je vijest da značajan broj trudnica (do 40%) spontano prestaje pušiti u trudnoći, međutim 2/3 ovih žena ne apstinira od pušenja unutar godine dana od poroda. Ne uzimajte samovoljno lijekove tijekom trudnoće, već samo na preporuku liječnika kada postoji indikacija za konzumaciju medikamenata, i to iz kategorije koji su sigurni za plod. Posebno osjetljiv period je prvi trimestar kada se razvijaju organi ploda. U sistemsku cirkulaciju ne ulaze samo lijekovi koje peroralno konzumiramo (preko usta) već i transdermalno (preko kože), putem rektalnih čepića i sl. Stoga je potreban oprez i obavezna konzultacija s nadležnim liječnikom glede svih preparata. Izbjegavajte pesticide, herbicide i insekticide.
 3. Kava Za većinu trudnica, konzumacija dviju šalice kave dnevno (jedna sadrži prosječno 150 mg kofeina) ne predstavlja opasnost, ali svakako treba izbjegavati veće količine kofeina, a 4 šalice kave dnevno ili količina iznad 500 mg kofeina je prevelika u trudnoći. Kofein (sadrži ga čokolada, neki gazirani sokovi) djeluje na središnji živčani sustav 15 minuta nakon pijenja kave. Blago povećava krvni tlak, srčanu frekvenciju te stimulira mokrenje što smanjuje količinu tekućine u tijelu, ali dobra hidracija je osnova zdrave trudnoće. Neke studije ukazuju da više od 600 mg/dan kofeina uzrokuje manju porođajnu težinu djeteta.
 4. Prehrambene namirnice Listeriozu uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a simptomi otrovanja dovode do blaže i srednje teške probavne bolesti karakterizirane mučninom, povraćanjem i proljevom. Teški slučajevi trovanja mogu izazvati prekid trudnoće tj. pobačaj, meningitis ili sepsu u novorođenčeta. Da biste spriječili infekcije koje se prenose hranom, najbolje je često prati ruke prilikom pripreme hrane, paziti na čuvanje i zagrijavanje hrane, temeljito oprati vodom svježe voće i povrće.


Pridržavajte se i sljedećeg:

 • Ne konzumirajte nepasterizirano mlijeko i proizvode od nepasteriziranog mlijeka poput mekih sireva te hladnih salata (npr. tunjevina i jaja).
 • Zbog opasnosti o trovanja Salmonelom i Escherichijom coli ne jedite sirovu i nedovoljno termički obrađenu perad, jaja, meso (opasnost od toksoplazmoze), mlijeko i njihove prerađevine, što uključuje kreme i sladolede koji sadrže sirova jaja.

Iako hrana iz mora sadrži niz zdravih sastojaka koji bi imali povoljan učinak na zdravlje trudnice i djeteta (npr. riblje ulje i omega-3-masne kiseline), ipak ograničite jedenje plave ribe poput morskog psa, sabljarke i tune jer oni sadrže visoke količine metilirane žive koja je nusproizvod industrijskog otpada. Živa je jaki živčani toksin te može biti odgovorna za oštećenje djetetovog mozga i zaostajanje u neurološkom razvoju, a djeca u razvoju su posebna osjetljiva za ove vrste otrova. Obzirom da se živa zadržava u tijelu, mudro je izbjegavati ove vrste riba i ako planirate trudnoću ili dojite, a riblje ulje konzumirati u obliku pročišćenih proizvoda (kapsula).

Preostali štetni čimbenici
Svakako izbjegavajte X- ili rendgensko zračenje u trudnoći, a pri svakom odlasku liječniku ili na neku dijagnostičku pretragu naglasite da ste trudnica. Izbjegavajte saune, bazene, hidromasažne kade s toplom vodom jer mogu dovesti do porasta tjelesne temperature te su pogodne za razvoj urogenitalnih infekcija, kojima smo ionako skloni u trudnoći.

Savjeti o zdravoj prehrani i načinu života u trudnoći

Prema novijim smjernicama smatra se da u prvom trimestru trudnoće nema porasta energetskih potreba, dok u 2. trimestru treba povećati energetski unos za 340 kcal/dan, a u 3. trimestru za 452 kcal/dan.

Jedan od najčešćih dobronamjernih savjeta je: "sada trebate jesti za dvoje", što naravno nije točno. Prema novijim smjernicama smatra se da u prvom trimestru trudnoće nema porasta energetskih potreba, dok u 2. trimestru treba povećati energetski unos za 340 kcal/dan, a u 3. trimestru za 452 kcal/dan. Kod pothranjenih žena preporuča se porast težine tijekom trudnoće za 15-20 kg, dok kod normalno uhranjenih za 11-13 kg, a kod pretilih za 7 kg. U piramidi prehrane preporuča se 20% proteina (cca 60 gr), 30% masnoća i 50% ugljikohidrata, što bi u prosjeku iznosilo 2500 kcal/dan, tj. obilje voća (2-4 porcije) i povrća (3-5 p.), mlijeka i mliječnih proizvoda (4-6 p.), kruha i žitarica (6-10), mesa i ostalih proteinskih obroka (3-4 p.), 6-8 čaša vode, 1 šalica kave.

Vitamini i minerali

Tijekom trudnoće ne povećavaju se samo energetske potrebe organizma već i potrebe za mineralima i vitaminima, koji su esencijalni za rast i razvoj ploda. Standardna prenatalna multivitaminsko-mineralna tableta sadrži obično sljedeće sastojke u navedenim koncentracijama:

 • željezo - 28 mg
 • cink - 15-25 mg
 • kalcij - 200-400 mg
 • vitamin B1 - 1,8 mg, B2 - 1,7 mg, B6 - 2 mg, B12- 10 mcg
 • folna kiselina - 0,3-0,8 mg
 • vitamin C - 120 mg
 • vitamin D - 400 I.J.
 • vitamin A 4000 (2,4 mg) - 8000 I.J.

Kolike su preporučene dnevne potrebe u trudnoći za vitaminima i mineralima?

 • Vitamin A u trudnoći 800 mg, laktacija 1300 mcg
 • Vitamin B1- 1,5 mg
 • Vitamin B2 - 1,6 mg u trudnoći, 1,8 mg tijekom laktacije
 • Vitamin B6 - 2,2 mg
 • Vitamin B12 - 2,2 mcg trudnoća, 2,6 mcg laktacija
 • Vitamin C - 70 mg trudnoća, 95 mg laktacija
 • Vitamin D - 400 IJ
 • Vitamin E - 10 mg
 • Vitamin K - 65 mg
 • Folna kiselina - 0,4 mg u trudnoći (3 mjeseca prije začeća te tijekom prvom trimestra), 0,2 mg tijekom laktacije, u svrhu prevencije defekta neuralne cijevi. Povećati na 4 mg/dan u slučaju prisutnog defekta u obitelji.
 • Željezo: u hrani ga ima oko 15 mg, a samo 10% željeza se apsorbira. Potrebno je 30 mg Fe u trudnoći, a 15 mg tijekom dojenja, stoga i u zdravoj trudnoći treba uzimati nadomjeske u obliku tableta, što smanjuje potrebe za postpartalnim transfuzijama.
 • Kalcij: 1000 mg
 • Cink 15 mg u trudnoći, 19 mg tijekom laktacije

Omega-3-masne kiseline: dobrobit za trudnicu i plod

Omega-3-masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline koje su neophodne za rast i razvoj čovjeka.

Omega-3-masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline koje su neophodne za rast i razvoj čovjeka. Ljudi nemaju mogućnost endogene sinteze (sinteze u organizmu) stoga ih moramo unositi hranom, a bogati izvori omega-3-kiselina jesu riblje i laneno ulje (ulje sjemenki lana). U trudnoći je često prisutan deficit unosa ovih masnih kiselina jer trudnice često ne konzumiraju plavu ribu koje su njihov bogati izvor zbog straha od potencijalnog unosa žive. Znanstvene studije su dokazale da dodavanje omega-3-masnih kiselina u prehranu tijekom trudnoće:

 • poboljšava vidne i kognitivne funkcije kod djeteta, a učinak je vidljiv do 4. godine života
 • smanjuje rizik od prijevremenog poroda, preeklampsije i postpartalne depresije kod majke

I naravno provodite umjerenu fizičku aktivnost i vježbe preporučene trudnicama, ako nema kontraindikacija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(52)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.