Epilepsija

Epilepsija i menopauza

Objavljeno 23.02.2009.

Brošura "Živjeti s epilepsijom, žene i epilepsija"

Urednik: doc. dr. sc. Ivan Bielen, prim. dr. med., predstojnik Klinike za neurologiju, KB "Sveti Duh", Zagreb


Gotovo se uvijek više pažnje posvećuje pojavi menstruacije, puberteta i trudnoće, a skoro šutke i stidljivo prelazi preko menopauze. No, smatra se da je upravo ovaj dio života neobično važan, ali u svakom pogledu najmanje istražen od ostalih perioda života u svih žena, a napose u žena s epilepsijom.
Epilepsija i menopauza

Postoji li utjecaj menopauze na epilepsiju?

Zajedno s navedenim pojavama mijenja se i intenzitet i učestalost epileptičkih napadaja u menopauzi u žena s epilepsijom.

Iskustva su vrlo različita, od onih da nema nikakvih promjena u učestalosti i jačini napadaja, do podataka da se broj napadaja povećava ili da se napadaji ponovno javljaju kao i da postoje i remisije, tj. nestanak napadaja.
Smatra se da se u žena, u kojih su napadaji počeli prije prve menstruacije, isti tijekom menopauze smanjuju ili nestaju. Primijećeno je i poboljšanje u žena u kojih su napadaji bili vezani uz menstruaciju. Do poboljšanja dolazi i u slučajevima s vrlo rijetkim napadajima koji su se pojavili u kasnijoj životnoj dobi.
U žena sa čestim velikim napadajima (grand mal) ili parcijalnim napadajima s kompleksnom simptomatikom za vrijeme menopauze može doći do pogoršanja stanja.
Vrlo je rijetko da se napadaji u menopauzi javljaju po prvi put.

Kako epilepsija utječe na menopauzu?

Žena gubitkom estrogena gubi čuvara srca i krvnih žila (tzv. kardio-protektivni učinak estrogena). Izložena je i posljedicama promjena u metabolizmu kalcija.
Antiepileptici koji induciraju enzime jetre, interferencijom s D vitamin apsorpcijom, mogu imati izrazito djelovanje na metabolizam kalcija. Stoga bi ih trebalo zamijeniti drugim lijekovima protiv epilepsije i to ako je moguće prije menopauze. Žene koje uzimaju spomenute antiepileptike pripadaju rizičnoj skupini poremećenoga metabolizma kalcija tijekom menopauze i stoga im je potrebno tzv. hormonsko nadomjesno liječenje (HNL).

Mogu li žene s epilepsijom koristiti hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)?

HNL se preporučuje ženama u menopauzi kako bi se smanjile neugodne senzacije uslijed sniženja estrogena kao što su promjene raspoloženja, "udari vrućine", a kao najvažnije radi očuvanja srca (kardio-protekcija) i sprečavanja osteoporoze.

HNL se može primijeniti samo estrogenom, no potreban je oprez jer pri vrlo niskom konvulzivnom pragu može izazvati epileptičke napadaje (i po prvi put) ili dovesti do povećanja broja napadaja.
Obično se propisuje kombinacija estrogena i progesterona, po mogućnosti prirodnoga, jer sintetički progesteron ima manje antikonvulzivno djelovanje.

Za prevenciju osteoporoze, ishemičke kardijalne bolesti te za sniženje broja epileptičkih napadaja u rano oboljelih od epilepsije preporučuje se istovremeno uzimanje estrogena i prirodnoga progesterona čime se oponaša normalna hormonalna razina lutealne faze.

Kalcij i vitamin D također su preporučljivi u prevenciji osteoporoze.

Hormonska nadomjesna terapija ima provjeren i dokazan učinak na uspostavu ravnoteže hormona, ublažava neugodne simptome kao i intenzitet i broj napadaja u žena s epilepsijom te poboljšava kvalitetu života ove populacije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(35)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.