Infekcije dišnih putova

Promjene, dopune i preporuke vezane za novi virus gripe tipa A

Objavljeno 05.05.2009.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti

Na snazi je peti stadij razvoja pandemije, prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, što znači da je dokumentirana kontinuirana lokalna transmisija novog virusa influence u više država jedne regije Svjetske zdravstvene organizacije (u ovom slučaju, američke regije).
Promjene, dopune i preporuke vezane za novi virus gripe tipa A

Europa još uvijek sigurna

Ovo je odlučeno na temelju dodatnih dokaza o značajnoj lokalnoj transmisiji novog virusa gripe u Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama, a najvjerojatnije i u Kanadi.

Iako postoje u Europi sekundarni slučajevi infekcije uzrokovane novim virusom gripe, koji su se zarazili od povratnika iz Meksika ili Sjedinjenih Američkih Država, još uvijek nema naznaka kontinuirane lokalne transmisije virusa u Europi.

Preporuke za putovanja

U ovom trenutku se ne preporučuje zabrana prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom „svinjske" gripe.

Preporuke o putovanju i postupku s osobama koje dolaze iz zemalja zahvaćenih epidemijom se još uvijek u velikoj mjeri temelje na pretpostavkama o inkubaciji bolesti, zaraznosti i mogućnosti liječenja i prevencije bolesti.

Na temelju dostupnih informacija donosimo preporuke o putovanju u zemlje koje su zahvaćene epidemijom „svinjske" gripe (novim virusom gripe tipa A) i o postupanju s povratnicima iz tih zemalja.

Obzirom da se saznanja o ovoj bolesti svakodnevno dopunjavaju,  potrebno je svakodnevno provjeriti na stranicama Zavoda je li došlo do promjena u preporukama.

U ovom trenutku se ne preporučuje zabrana prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom „svinjske" gripe.

Dakako, ako nije nužno putovati u zemlje s lokalnom transmisijom virusa „svinjske" gripe (Meksiko, SAD i Kanada), preporučuje se odgoditi putovanje do daljnjega

Pogotovo osobe s kroničnim bolestima i imunokompromitirane osobe koje imaju povećan rizik od razvoja komplikacija gripe bi trebale odgoditi putovanja u Meksiko, tj. Sjevernu Ameriku koja nisu nužna.

Stanje u Sjevernoj Americi

Za putovanje u Meksiko i Sjevernu Ameriku dolazi kod osoba s kroničnim bolestima ili osoba oslabljenog imuniteta u obzir preekspozicijska profilaksa oseltamivirom u uobičajenim profilaktičkim dozama. Preekspozicijska profilaksa znači uzimanje antivirusnih lijekova preventivno, radi sprečavanja bolesti u slučaju kontakta s virusom. Problem ovakve profilakse je duljina trajanja primjene lijekova. Ta sada se zna da se preekspozicijska profilaksa može uzimati najviše šest tjedana. Nakon tog vremena povećava se mogućnost nastanka nuspojava lijekova i smanjuje se djelotvornost lijeka. Stoga preekspozicijska profilaksa dolazi u obzir samo za kratka putovanja u područja sa kontinuiranom transmisijom virusa gripe.

Preekspozicijska profilaksa treba trajati do sedam dana nakon zadnje moguće ekspozicije, dakle ako netko putuje u Meksiko na tjedan dana, trebao bi početi uzimati lijekove dva dana prije dolaska u Meksiko, cijelo vrijeme boravka u Meksiku i još  sedam dana po odlasku - ukupno 16 dana. Za sada nije predviđeno u ovu svrhu koristiti lijekove iz državnih rezervi. Za dodatne informacije o zemljama u kojima bi dolazila u obzir preekspozicijska profilaksa, obratite se epidemiološkoj službi područnog zavoda za javno zdravstvo ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuke

Nošenje kirurških maski na javnim prostorima je neučinkovita mjera za sprečavanje gripe.

I dalje se naglašava važnost pridržavanja općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija (često pranje ruku sapunom i tekućom vodom i izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina) na putovanju.

Nošenje kirurških maski na javnim prostorima je neučinkovita mjera za sprečavanje gripe.

Postupak s povratnicima iz zemalja s kontinuiranom lokalnom transmisijom novog virusa gripe je većinom nepromijenjen u odnosu na prethodne preporuke:

Ako povratnik iz Meksika ili Sjeverne Amerike u roku od sedam dana po povratku u Hrvatsku razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje), treba biti pregledan od strane infektologa.

Preporučljivo je da osobe sa simptomima bolesti vlastitim prijevozom otiđu na pregled na infektološki odjel najbliže bolnice ili u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" (Zagreb). Ukoliko je opće stanje bolesnika vrlo teško, treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Nikako se ne preporučuje odlazak u bolnicu javnim prijevozom.

Infektolog će na temelju znakova bolesti i epidemioloških podataka odlučiti o potrebi primjene antivirusnog lijeka i eventualne hospitalizacije kod oboljelog povratnika. Ukoliko na temelju kliničkog pregleda posumnja na gripu i oboljelom ordinira antivirusne lijekove, o tome će infektolog neodgodivo (telefonom) obavijestiti nadležnu higijensko-epidemiološku službu prema mjestu stanovanja bolesnika.

Nadležni epidemiolog će na temelju podataka o kretanju bolesnika kontaktirati ukućane i bliske kontakte bolesnika ako bude potrebno. Ukoliko se procijeni da je potrebno, bliskim kontaktima bolesnika će epidemiolog dati postekspozicijsku profilaksu. Postekspozicijska profilaksa je uzimanje lijeka nakon kontakta s bolesnikom s ciljem sprečavanja nastanka bolesti. Treba započeti unutar 48 sati od kontakta s bolesnikom i lijek se uzima 7 do 10 dana.

Bolesnik i ukućani

Lijekove za postekspozicijsku profilaksu (oseltamivir) imaju zavodi za javno zdravstvo i epidemiolog će u slučaju potrebe podijeliti lijekove bliskim kontaktima bolesnika.

Ukućani bolesnika trebaju pojačano provoditi opće higijenske mjere - pranje ruku, provjetravanje, čišćenje površina.

Bolesnik s respiratornim simptomima treba pokrivati usta i nos rukom prilikom kašljanja i često prati ruke sapunom i tekućom vodom, radi smanjenja širenja uzročnika bolesti.

Prvi bolesnici sa sumnjom na „svinjsku" gripu bit će hospitalizirani u izolaciji s ciljem usporavanja ili sprečavanja širenja virusa u stanovništvu. Ukoliko bolesniku bude ordinirana terapija gripe antivirusnim lijekovima i bude pušten na kućno liječenje, bolesnik i članovi kućanstva trebaju cijelo vrijeme trajanja bolesti biti u kontaktu s izabranim liječnikom i/ili epidemiologom, tako da u slučaju pogoršanja bolesti koje upućuje na upalu pluća (nedostatak zraka, bolovi u prsima, plitko i ubrzano disanje...) bude pravovremeno upućen u bolnicu (Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" ili Odjel za infektivne bolesti opće bolnice).

Prijevoz bolesnika do bolnice i u ovom slučaju ne smije biti javnim prijevozom, već osobnim vozilom ili vozilom hitne medicinske pomoći. Pri transportu do bolnice bolesnik treba nositi kiruršku masku, radi smanjenja širenja uzročnika bolesti.

Lijekove za postekspozicijsku profilaksu (oseltamivir) imaju zavodi za javno zdravstvo i epidemiolog će u slučaju potrebe podijeliti lijekove bliskim kontaktima bolesnika.

Postupnik liječenja

Postekspozicijska profilaksa kontakata bolesnika nema nikakvog smisla u situaciji kontinuirane transmisije virusa u stanovništvu jer lijekovi štite samo za vrijeme uzimanja, a već sljedeći dan se osoba može zaraziti negdje drugdje i oboljeti.

Predviđene promjene postupnika u slučaju kontinuirane transmisije novog virusa gripe A u stanovništvu.

Opisani postupnik koji previđa primjenu oseltamivira kod mogućih slučajeva i njihovih bliskih kontakata se primjenjuje u trenutnoj fazi kretanja novog virusa gripe A, radi smanjenja širenja virusa u slučaju unosa iz inozemstva.

Ukoliko dođe do kontinuirane lokalne transmisije virusa „svinjske" gripe u Hrvatskoj, više neće imati smisla pokušavati spriječiti cirkulaciju virusa među stanovništvom i promijenit će se režim postupanja.

U toj fazi, o kojoj će biti objavljena obavijest putem zdravstvenih djelatnika i na ovoj web stranici, prestat će se liječiti svaka sumnja na „svinjsku" gripu i ukinut će se postekspozicijska profilaksa kontakata oseltamivirom.

Naime, postekspozicijska profilaksa kontakata bolesnika nema nikakvog smisla u situaciji kontinuirane transmisije virusa u stanovništvu jer lijekovi štite samo za vrijeme uzimanja, a već sljedeći dan se osoba može zaraziti negdje drugdje i oboljeti. Preekspozicijska profilaksa također u situaciji kontinuirane transmisije virusa nema smisla jer je ograničena na šest tjedana, a jednom uspostavljena kontinuirana transmisija će najvjerojatnije trajati više mjeseci.

Tada će upotreba oseltamivira imati smisla samo u liječenju osoba pod povećanim rizikom za razvoj komplikacija. Osobe pod povećanim rizikom za razvoj komplikacija gripe u ovom trenutku su osobe s kroničnim bolestima srca i pluća i kroničnim metaboličkim bolestima, uključujući dijabetes i bolesti koje oslabljuju imunološki sustav.

Ukoliko u međuvremenu budu definirane neke druge rizične skupine, o tome ćete biti obaviješteni ovim putem i svojih odabranih liječnika. Terapija osoba pod povećanim rizikom od komplikacija će u toj fazi prvenstveno biti ordinirana putem primarne zdravstvene zaštite.

Zaključak

Također će se u situaciji kontinuirane transmisije virusa u Hrvatskoj oseltamivir koristiti za preekspozicijsku profilaksu dijela djelatnika nužnih službi kroz šest tjedana s ciljem da osobe koje uzimaju profilaksu održavaju nužne pogone kroz šest tjedana uzimanja profilakse. Za to vrijeme se očekuje da veći dio preostalih djelatnika nužnih službi, koji ne uzimaju profilaksu, preboli gripu uzrokovanu novim virusom ili se prokuže i kada prvoj skupini istekne šest tjedana profilakse, prokuženi djelatnici će biti na raspolaganju za održavanje pogona.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.