Tanko i debelo crijevo

Kolon-kapsula: nova mogućnost prikaza debelog crijeva

Objavljeno 02.06.2009.
Prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med., specijalist gastroenterolog
Na nedavno održanom 5. Kongresu Hrvatskog gastroenterološkog društva u Dubrovniku prikazan je sasvim novi način pregleda debelog crijeva pri kojem je samo potrebno progutati 3 cm dugačku kapsulu, a sve ostalo čini napredna tehnologija...
Kolon-kapsula: nova mogućnost prikaza debelog crijeva

Nova metoda prikaza

Moderna tehnologija omogućava da se snimljene slike unutrašnjosti debelog crijeva istog časa prenesu na kompjutor i na taj način nam stvarnost postaje ono što smo do nedavno gledali samo u science fiction filmovima koji su tražili načina kako putovati nutrinom našeg tijela.

Metoda prikaza debelog crijeva kapsulom prvi je puta u svijetu prikazana prošle godine, a već u ožujku ove godine na Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka, metoda je primijenjena i kod prva dva pacijenta u Hrvatskoj. Tehnika prikaza probavne cijevi kapsulom razvija se u svijetu u posljednjih deset godina, no kapsula koja je prva konstruirana i koja se i u našoj zemlji primjenjuje posljednje tri godine omogućavala je samo prikaz tankog crijeva, do nedavno područja probavnog trakta koji nam nije bio u potpunosti dostupan drugim dijagnostičkim metodama. 

Otkrivanje tajni debelog crijeva

Kapsula za pregled debelog crijeva od ustiju proputuje čitavim crijevom i naposljetku u debelom crijevu pomoću dvije kamere snima njegovu nutrinu i prepoznaje tumore, polipe ili druge patološke formacije.

Ipak, budući da su bolesti tankog crijeva relativno rijetke i da se u tom dijelu probavne cijevi nalazi relativno malo zloćudnih tumora, cilj je bio daljnje usavršavanje tehnologije i stvaranje kapsule koja bi omogućila prikaz debelog crijeva, organa koji je najčešće sijelo karcinoma u čovjeka. Za razliku od kapsule koja se koristi za pregled tankog crijeva, kapsula za pregled debelog crijeva ima znatno snažniju bateriju koja joj omogućava da od ustiju proputuje čitavim crijevom i naposljetku u debelom crijevu pomoću dvije kamere snimi njegovu nutrinu i prepozna tumore, polipe ili druge patološke formacije.

Budući da su tumori debelog crijeva sve učestaliji, posebno u razvijenim zemljama, nameće se potreba njihova dijagnosticiranja u ranoj fazi kada su još u obliku polipa koji se moraju ukloniti endoskopskim putem, jer se na taj način oslobađamo izvjesne opasnosti da će se polip jednog dana pretvoriti u karcinom.

Primjena i u Hrvatskoj

Mnoge europske zemlje, a među njima u posljednje dvije godine i naša, organiziraju programe probira na kolorektalni karcinom s ciljem dijagnosticiranja tumora u ranoj, izlječivoj fazi. U nas su probirom koji se sastoji od testa na okom nevidljivo krvarenje u stolici i potom kolonoskopskog pregleda pozitivnih bolesnika pokušava otkriti rani karcinom kod stanovništva između pedesete i sedamdeset četvrte godine života. Odaziv je ispod očekivanog između ostalog i zato što mnogi pacijenti kolonoskopiju drže neugodnom pretragom i stoga je izbjegavaju.

Kolon-kapsula je svakako nova mogućnost za bolesnike kojima treba pregledati debelo crijevo i slika koja se dobiva ovom metodom može razabrati već vrlo sitne, tek nekoliko milimetara velike polipe. U ovom trenutku niti u jednoj zemlji svijeta državna zdravstvena osiguranja ne nadoknađuju troškove ove pretrage, pa stoga to naravno ne možemo očekivati niti u nas. Ipak, na Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka, u ovom trenutku radi se lista bolesnika koji su zainteresirani da navedenom pretragom zamijene kolonoskopski pregled,što će naravno morati sami platiti, a cijena koje se u ovom trenutku tek formira će obzirom na skupoću same kapsule iznositi između 9 i 10 tisuća kuna.

Budućnost ove metode

Sljedeći cilj u razvoju kapsule jest stvaranje operativne kapsule koja će moći pomoću određenih dodataka učiniti biopsiju, sklerozaciju ili polipektomiju

Pregled debelog crijeva kapsulom zahtijeva pripremu bolesnika sličnu onoj za kolonoskopski pregled, jer je potrebno da crijevo bude savršeno čisto kako bi se sve patološke promjene mogle detektirati. Budući da većina bolesnika želi preglede obavljati neinvazivnim metodama budućnost kolon-kapsule je obećavajuća.

Napredak tehnologije trebao bi omogućiti da nove generacije kapsula budu teledirigirane za razliku od ove koja se kreće isključivo pomoću peristaltike i sile teže. Ono što je sljedeći cilj u razvoju kapsule jest stvaranje operativne kapsule koja će moći pomoću određenih dodataka učiniti biopsiju, sklerozaciju ili polipektomiju. Predviđa se da će kapsule s ovakvim mogućnostima biti dostupne na tržištu za pet do deset godina, a do tada će vjerojatno dijagnostička kapsula postati rutinska pretraga u bolesnika koji su uključeni u probir za kolorektalni karcinom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(72)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.