Majka i dijete

Febrilne konvulzije - kako spriječiti i liječiti?

Objavljeno 07.12.2009.
Dr. sc. Andrej Šribar, dr. med.
Zbog dramatičnog izgleda epileptičkog napada pri febrilnim konvulzijama, roditelje često preplavi panika kada dijete prvi put dobije napad. Ta panika, uz neinformiranost, često je uzrok neadekvatne reakcije koja u dosta slučajeva čini više štete nego koristi djetetu.
Febrilne konvulzije - kako spriječiti i liječiti?

Kako smanjiti rizik od napada?

"Narodna medicina" koju treba izbjegavati pod svaku cijenu je stavljanje obloga natopljenih alkoholom, zato jer alkohol isušuje i prolazi kroz kožu, a u krv može dospjeti i inhalacijom alkoholnih para.

Suzbijanje primarnog razloga vrućice (liječenje infekcije) uvijek treba biti prva linija obrane, ne samo od pojave febrilnih konvulzija, nego i da se izbjegnu komplikacije same infekcije. Infekciju nije poželjno liječiti "na svoju ruku" (npr. dostupnim antibioticima u kućnom ormariću s lijekovima) nego po pregledu pedijatra koji će prepisati antimikrobnu terapiju u slučaju da se pokaže potreba za time.

Snižavanje tjelesne temperature jednako je važno u profilaksi febrilnih konvulzija kao i suzbijanje infekcije, a preporučuje se održavati temperaturu (mjereno rektalno) ispod 38 °C. Temperaturu možemo sniziti fizikalnim utjecajima na djetetovo tijelo (tuširanje mlakom vodom, hladni oblozi, tanja odjeća) ili lijekovima. Od lijekova najbolji izbor je paracetamol (sirup ili tablete) zato jer nije škodljiv za sluznicu želuca kao drugi antipiretici (npr. acetilsalicilna kiselina). Zbog mogućeg toksičnog učinka paracetamola na jetru nužno je pažljivo doziranje (maksimalna dnevna doza je 40-60 mg/kg tjelesne težine, podijeljeno na 3-4 doze, dvostruko manja doza ako dijete ima žuticu), a terapija paracetamolom ne bi smjela trajati duže od 5 dana. Ako dođe do predoziranja paracetamolom, dijete je potrebno odmah dovesti u hitnu ambulantu.

"Narodna medicina" koju treba izbjegavati pod svaku cijenu je stavljanje obloga natopljenih alkoholom, zato jer alkohol isušuje i prolazi kroz kožu, a u krv može dospjeti i inhalacijom alkoholnih para.

Uz navedene postupke, roditelj se treba pridržavati i ostalih mjera zaštite djeteta pri infekciji. Tu je posebno važna nadoknada tekućine i elektrolita da se izbjegne hipokalcemija i pojava grčeva i aritmija uzrokovanih niskim serumskim kalcijem. Dobar pokazatelj djetetove hidriranosti je jezik. Ukoliko je jezik bjelkast i suh, dijete je dehidrirano te mu treba nadoknada tekućine.

U slučaju da je dijete već prije imalo napad, u profilaksi se još primjenjuje diazepam, i to pri prvom porastu temperature (izmjerene rektalno) iznad 38,5 °C. Tada se može smrviti tablete i dati djetetu sa sokom ili čajem. Preporučena doza je 0,33 mg/kg tjelesne težine i daje se svakih 8 sati do pada temperature. Od nuspojava može se pojaviti pospanost i smetenost. Diazepam je i inhibitor centra za disanje, tako da je u slučaju predoziranja djetetov život izravno ugrožen te se treba odmah javiti u hitnu ambulantu.

Što napraviti kada dijete dobije febrilne konvulzije?

Zbog dramatičnog izgleda epileptičkog napada pri febrilnim konvulzijama, roditelje često preplavi panika kada dijete prvi put dobije napad. Ta panika, uz neinformiranost, često je uzrok neadekvatne reakcije koja u dosta slučajeva čini više štete nego koristi djetetu. U slučaju napada potrebno je:

  • odstraniti svako strano tijelo (hrana, duda) koje može kompromitirati prohodnost dišnih putova
  • okrenuti dijete na bok ili na trbuh da ne bi došlo do gušenja povraćenim sadržajem ili hranom koja je bila u ustima
  • očistiti pumpicom nos ili usta od sekreta
  • podignuti donju čeljust djetetu ako otežano diše
  • nipošto ne pokušavati "umiriti" trzajeve čvrstim držanjem djeteta
  • izbjeći stavljanje predmeta u usta ili pridržavanje jezika djetetu - tako može doći do ozljeda usne šupljine
  • pozvati Hitnu medicinsku pomoć ili odvesti dijete nadležnom pedijatru
  • za prekidanje napada - mikroklizma ili čepić diazepama od 5 ili 10 mg (ovisno dobi i težini djeteta)
Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(60)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.