Multipla skleroza

Simptomatsko liječenje multiple skleroze

Objavljeno 18.11.2010.
Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med., specijalist neurolog
Multipla skleroza praćena je neugodnim simptomima, koji se, uz liječenje osnovne bolesti, mogu ublažiti ciljanim liječenjem medikamentima ili fizikalnom terapijom.
Simptomatsko liječenje multiple skleroze

Neuropatska bol

U neuropatskoj boli (80% bolesnika) mogu se koristiti triciklički antidepresivi (oprez: mogućnost retencije urina), no najbolji analgetski učinak pokazuje kombinacija tricikličkih antidepresiva s gabapentinom. Vrlo je djelotvoran noviji antiepileptik 4. generacije, pregabalin. Za simptome karakterizirane stezanjem u području prsišta i ekstremiteta osobito su uspješni karbamazepin i okskarbazepin. Doza lijekova se povisuje do prestanka bolova, no neophodno je pratiti razinu natrija u serumu zbog opasnosti od hiponatrijemije.

U liječenju tremora primjenjuju se propranolol (uz oprez jer može doći do bradikardije, a i hipotenzivne krize) i primidon.

U liječenju umora, koji se javlja u dosta velikog broja bolesnika (70-80%), primjenjuje se amantadin, a učinkoviti i su modafinil, ili pemolin. Posljednja dva lijeka nisu registrirana u našoj zemlji. U smanjenju umora važno je redovito spavanje i redovito umjereno kondicijsko vježbanje te izbjegavanje stresnih situacija. Tuširanje hladnim tušem ili plivanje u bazenu s hladnom vodom može biti od pomoći pri vrućini. Joga ili meditacija uz umjereno vježbanje može također biti od pomoći.

U liječenju depresije upotrebljavaju se selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) paroksetin, escitalopram, sertralin i dr. Liječenjem depresije može doći do oporavka kognitivnih funkcija.

Disfunkcija sfinktera

Oko 70% bolesnika s multiplom sklerozom ima seksualne poremećaje.

Poremećaj kontrole sfinktera u multiploj sklerozi javlja se u 80 do 90% bolesnika. Disfunkcija mokraćnog mjehura može se u osnovi podijeliti na poremećaj spremanja i poremećaj pražnjenja mokraće. U multiploj sklerozi poremećaj spremanja mokraće nastaje zbog prekomjerne aktivnosti mišića detruzora mokraćnog mjehura, pa i male količine mokraće izazivaju kontrakciju, i odašiljanje impulsa iz mokraćnog mjehura u spinalni mikcijski centar premda mokraćni mjehur nije potpuno ispunjen. Zbog demijelinizacijskog oštećenja kralježničke moždine podražaji se ne mogu slati u kortikalni centar koji kontrolira mokrenje i kojim bi se inhibiralo učestalo mokrenje. Bez moždane kontrole mokrenje se regulira refleksno na temelju čestih i ponavljanih spinalnih signala, a to se manifestira kao:

  • urgencija mokrenja (urgentna inkontinencija)
  • inkontinencija (nemogućnost zadržavanja mokraće)
  • polimikcija (učestalo mokrenje)
  • nokturija (učestalo noćno mokrenje)

U liječenju urgentne inkontinencije primjenjuju se spazmolitici, koji relaksiraju mišić sfinktera, kao što je to baklofen ili tizanidin-hidroklorid te antikolinergici, koji smiruju spastičnost mokraćnog mjehura. Najčešće se koriste propiverin, propantelin, oksibutinin ili itolteridon. Također se primjenjuju flasteri oksibutinina, koji pokazuju dugotrajnije djelovanje i mijenjaju se dva puta tjedno. Mogu koristiti i triciklički antidepresivi (amitriptilin).

Denervirani mokraćni mjehur liječi se intermitentnom kateterizacijom eventualno u kombinaciji s antikolinergicima. U otežanoj inicijaciji mokrenja koriste se i lijekovi koji olakšavaju otjecanje urina kao selektivni blokator alfa1-adrenergičkih receptora tamsulosin.

Poremećaji potencije

Oko 70% bolesnika s multiplom sklerozom ima seksualne poremećaje. Poremećaji su karakterizirani smanjenom seksualnom željom, poremećajem orgazma, umorom, poremećajem erekcije, bolom pri snošaju i dr. U liječenju se koriste lubrikanti, sidenafil, piperazin, vardenafil ili tadalafil.

Fizikalna terapija

Istezanje unutarnjih mišića natkoljenice može se izvesti sjedenjem u fotelji u turskom sjedu.

Trajna i uporna fizikalna terapija je vrlo važna u liječenju kako ranih tako i kasnijih faza multiple skleroze. Osobito je važno vježbanje uz pomoć fizioterapeuta, ali neke vježbe bolesnik može uz to i sam provoditi. Važne su vježbe istezanja mišića bedara, leđa i nogu, a provodi ih bolesnik sam ili uz pomoć druge osobe. Vježbe istezanja kukova mogu se izvoditi u sjedećem položaju na stolici s naslonom, podizanjem savijene noge na natkoljenicu druge noge, uz pridržavanje noge rukom, a pri tome je važno sjediti ravno. Istezanje unutarnjih mišića natkoljenice može se izvesti sjedenjem u fotelji u turskom sjedu. Slično se može istezati i svaka noga zasebno. Također su važne vježbe razgibavanja - ležanje na podlozi ravno pri čemu se koljena koja su savijena naizmjenično sastavljaju i razmiču. Sjedenje na stolici s visećim nogama koje se izmjenično ispružaju djelotvorno je pri ukočenosti donjih udova i sl.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(57)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.