Infekcije mokraćnog sustava

Liječenje površinskog raka mokraćnog mjehura - drugi dio

Objavljeno 16.08.2011.
Nastavak članka o liječenju površinskog raka mokraćnog mjehura. Nakon kirurškog liječenja potrebno je provesti dodatnu terapiju medikamentozno.
Liječenje površinskog raka mokraćnog mjehura - drugi dio

Intravezikalna kemoterapija i imunoterapija

Vrsta lijeka, doza i vrijeme apliciranja lijeka ovisi o karakteristikama tumora.

Nakon kirurškog liječenja potrebno je provesti dodatnu terapiju medikamentozno. Ovaj način liječenja se odnosi na aplikacije kemo- ili imunoterapijskih lijekova kateterom u mokraćni mjehur (intravezikalna terapija). Vrsta lijeka, doza i vrijeme apliciranja lijeka ovisi o karakteristikama tumora. Stoga je potrebno, u ovisnosti o kliničkom, operacijskom i patohistološkom nalazu, tumor bolesnika svrstati u određenu kategoriju rizika s ciljem što racionalnije intravezikalne terapije. Pojam "rizik" odnosi se na učestalost recidiva i mogućnost progresije bolesti.

Danas se preporučuje svakom bolesniku kod kojeg operater procijeni da se radi o površinskom karcinomu, unutar 24 sata od operacije (TUR) u mjehur aplicirati mitomicin C (MMC), epirubicin ili doksorubicin u jednoj dozi. Iako u praksi ne dijele svi liječnici to mišljenje, analize pokazuju da takva terapija smanjuje učestalost recidiva, a aplicira se dok još nemamo histološki nalaz pa ne možemo tumor kategorizirati. Zbog mogućnosti komplikacija, takav postupak izbjegavamo samo u slučajevima vrlo opsežne resekcije, jačeg krvarenja ili perforacije mjehura.

Terapija prema klasifikaciji tumora

Bolesnici s tumorom NISKOG rizika (TaG1/2-tumor) najčešće ne zahtijevaju nikakvu drugu terapiju sve do prve kontrolne cistoskopije za 3 mjeseca nakon TUR-a. Primjena jedne doze bilo kojeg od gorenavedenih lijekova ovisi o izboru operatera budući da praksa nije identična svuda u svijetu. Neposredna aplikacija jedne doze značajnije će smanjiti učestalost recidiva kod bolesnika sa solitarnim (jednim) nego multiplim tumorima.

Bolesnici s tumorima VISOKOG rizika (svi tumori T1 osobito multifokalni, svi G3-tumori, CIS) predstavljaju posebnu skupinu, kojoj više prijeti opasnost od progresije bolesti u mišićnoinfiltrativni oblik raka nego od same činjenice recidiviranja. Stoga je cilj liječenja prevenirati progresiju pa je potrebno ponoviti TUR unutar 6 tjedana bez ikakve ranije intravezikalne terapije. Nakon nalaza ponovljenog TUR-a indicira se daljnji oblik liječenja. Intravezikalno liječenje, ako u ponovljenom TUR-u nema infiltracije mišićnog sloja, provodi se oslabljenim BCG-cjepivom, tj. cjepivom protiv tuberkuloze. Terapija započinje najranije 2 tjedna od posljednjeg TUR-a. Cilj je takve terapije prouzročiti tuberkuloznu upalu mokraćnog mjehura koja imunološki smanjuje učestalost recidiva i, najvažnije, progresije bolesti. Najčešće se daje 6 doza BCG-a tijekom 6 tjedana. Produljeni oblik terapije održavanja počinje sa 6 instilacija kroz 6 tjedana, a da bi se smanjio rizik progresije bolesti potrebno je nastaviti daljnjim ali rjeđim instilacijama kroz minimalno godinu dana.

Bolesnici SREDNJEG stupnja rizika predstavljaju sve ostale tumore i čine vrlo heterogenu skupinu. To su bolesnici s multifokalnim, brzorecidivirajućim, opsežnim tumorima niskog ili srednjeg malignog potencijala. U ovoj skupini rizik recidiviranja tijekom 5 godina je oko 6%, a progresije negdje oko 50%. U skupini bolesnika s navedenim formama tumora koriste se jednako često intravezikalni oblik citotoksične kemoterapije kao i BCG, budući da u ovih bolesnika BCG nije nedvojbeno pokazao svoju superiornost u pogledu prevencije progresije bolesti. U svakom slučaju i ovdje se preporučuje korištenje produljene sheme terapije održavanja kroz najmanje 12 mjeseci, iako postoje i stavovi prema koji je dovoljan jedan indukcijski ciklus od 6 tjednih instilacija do prve kontrole. Izgleda da je BCG, unatoč svojim nedostacima, i dalje najčešće korišten lijek za intravezikalnu imunoterapiju.

Komplikacije besežiranja

BCG-imunoterapija, iako čini se najdjelotvornija, ima i svoje neželjene efekte. Gotovo redovito dolazi do razvoja simptoma upale mjehura, a u muškaraca i nastanka epididimitisa i/ili prostatitisa. To može biti praćeno oskudnijim ili intenzivnijim krvarenjem te razvojem temperature. Lokalne reakcije su češće, blaže u intenzitetu i manje opasne, a mogu se ublažiti istodobnim uzimanjem fluoriranih kinolona, nesteroidnih antireumatika i spazmolitika uz mnogo tekućine. U slučaju jačeg krvarenja i pojave visokog febriliteta potrebno je smanjiti dozu ili preskočiti planiranu aplikaciju BCG-a, što neće umanjiti njegovu djelotvornost. Ipak, preko 90% bolesnika bez znatnijih teškoća podnosi inicijalni ciklus od 6 instilacija. Sustavne reakcije organizma mogu dovesti i do potencijalno vitalnougrožavajuće sepse, što je opisano u manje od 1% slučajeva.

Daljnji tijek

Većina urologa, a osobito bolesnici, nastoje ponavljanim TUR-om i intravezikalnom terapijom što dulje očuvati prirodni mjehur.

Uobičajena procedura kontrole bolesnika je cistoskopija svaka 3 mjeseca tijekom prve dvije godine, a ako nema recidiva potom svakih 6 mjeseci daljnje dvije godine. Bolesnici s tumorima visokog rizika zahtijevaju doživotne kontrole. Pojava recidivnog tumora na prvoj kontrolnoj cistoskopiji, a osobito i na drugoj, loš je prognostički znak iako će oko 50% bolesnika s recidivom povoljno reagirati na drugi ciklus BCG-imunoterapije.

Većina urologa, a osobito bolesnici, nastoje ponavljanim TUR-om i intravezikalnom terapijom što dulje očuvati prirodni mjehur. Ako se radi o bolesniku visokog rizika koji nije povoljno reagirao na ponovljeni ciklus BCG-a ili terapija održavanja nije postigla izlječenje za 6 mjeseci, potrebno je indicirati cistektomiju i neku od vrsta derivacija urina imajući na umu sve okolnosti koje prate donošenje takvih kompleksnih odluka. Pri tome je važno napomenuti kako je prognoza mišićnoinfiltrativnih tumora (T≥2) koji nastaju progresijom iz površinskog lošija od onih koji su od prve dijagnoze već mišićnoinfiltrativni, a uzrok se vjerojatno nalazi u predugom odlaganju radikalnog kirurškog liječenja.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(98)
3.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.