Zaraze i otrovanja

Ubodi i ugrizi životinja

Objavljeno 07.08.2012.
Ljeti zbog laganije obuće te češćeg kretanja po prirodi izlažemo svoju kožu vanjskim faktorima. Uživanje u ljetnim radostima često nam, nažalost, mogu pokvariti neželjeni susreti s raznim insektima, zmijama i paučnjacima.
Ubodi i ugrizi životinja

Insekti

Alergijska reakcija očituje se značajnom oteklinom, crvenilom velikog područja kože, jakim svrbežom, oticanjem jezika, glavoboljom, zujanjem u ušima te poteškoćama prilikom disanja.

Iako je za većinu ljudi ubod većine insekata, kao što su pčele, ose (uključujući stršljenove), komarci ili mravi, bezazlen te predstavlja samo prolaznu manju nelagodu, opnokrilaca se posebno moraju paziti osobe alergične na njihov ubod. Alergijska reakcija očituje se značajnom oteklinom, crvenilom velikog područja kože, jakim svrbežom, oticanjem jezika, glavoboljom, zujanjem u ušima te poteškoćama prilikom disanja. Alergičnim osobama njihov otrov predstavlja i potencijalnu opasnost po život zbog mogućnosti razvoja anafilaktičkog šoka. Ako ste alergični na otrov opnokrilaca, u slučaju uboda odmah potražite liječničku pomoć.

Poseban je oprez potreban prilikom konzumiranja zaslađenih pića (voćni sokovi, razni gazirani napici) na plaži. Iako ćete vjerojatno na vrijeme uočiti osu ili pčelu koja vam je upala u čašu, postoji opasnost da je ne primijetite ako vam je ušla u limenku. Tada tijekom ispijanja soka može doći do uboda u jezik, što dovodi do oteknuća jezika i opasnosti od ugušenja. Ako se takvo što dogodi, stavite u usta nekoliko kockica leda kako biste usporili oticanje te se odmah javite liječniku.

Paučnjaci

Iz ovog razreda člankonožaca, tijekom ljeta najčešće ćemo se susresti s paucima, krpeljima i škorpionima. Ubod škorpiona na koje možemo naići u Hrvatskoj za ljude nije opasan, a najčešće ga se po toksičnosti uspoređuje s ubodom ose. U Hrvatskoj je rasprostranjeno nekoliko vrsta otrovnih paukova, a najopasniji je ugriz crne udovice. Sam ugriz je praktički bezbolan, a simptomi se pojavljuju otprilike sat vremena kasnije. Mogu se pojaviti jaka bolnost, ukočenost i grčevi, a javljaju se i poteškoće pri disanju, vrućica ili groznica. U liječenju se primjenjuju simptomatska (miorelaksansi, analgetici i kalcij) i specifična terapija (protuotrov - serum). Smrtnost od ugriza crne udovice je oko četiri posto.

Boravak u prirodi može rezultirati i ugrizom krpelja, posebice ako se krećemo među niskim raslinjem. Tek manji broj ugriza kao posljedicu ima prijenos nekih od mikroorganizama koji mogu izazvati bolest, a i u slučaju da je do zaraze došlo, znakovi bolesti javljaju se tipično nakon 7-14 dana nakon ugriza krpelja. Krpelji mogu prenijeti razne zoonoze - krpeljni meningoencefalitis, borelioze te rikecioze (pjegava groznica). Nakon ugriza, krpelja je potrebno odstraniti mehanički čupanjem, a u slučaju pojave ranih simptoma (promjene na koži, simptomi nalik gripi) odmah se treba javiti liječniku.

Zmije

Najopasnija i najotrovnija zmija na koju možemo naići u Hrvatskoj je poskok. Poskok obitava uz jadransku obalu uključujući i mnoge otoke, no može se naći i u drugim dijelovima zemlje. Poskok je većinom aktivan noću, a njegov otrov dovoljno je jak da ubije čovjeka. Ugrizen ud potrebno je podvezati kako bi se širenje otrova usporilo (ne isisavati otrov!) te je žrtvu potrebno hitno odvesti liječniku kako bi primila protuotrov.

Manje otrovna od poskoka, no mnogo rasprostranjenija zmija otrovnica je riđovka. Za razliku od poskoka, riđovka je obično aktivnija danju. Ugriz riđovke je vrlo bolan, no rijetko može ubiti čovjeka. Ipak, u slučaju ugriza potrebno se javiti liječniku, posebice ako niste sigurni radi li se doista o riđovki.

Savjeti

Ubodeno mjesto preporučljivo je namazati antihistaminskom kremom kako biste ubrzali zacjeljenje.

Većina uboda i ugriza koji nam prijete u ljetnim mjesecima mogu se izbjeći uz malo zdravog razuma i opreza. Ako se dogodi da ipak dođe do uboda ili ugriza, najvažnije je ne paničariti nego primijeniti mjere prve pomoći te po potrebi odvesti osobu liječniku. Ako ste u mogućnosti, insekta ili zmiju koja je izazvala ubod/ugriz ponesite sa sobom radi identifikacije, no imajte na umu da u većini slučajeva pokušaj hvatanja povećava agresivnost "krivca" te može dovesti do novih uboda/ugriza. Preporučljivo je izbjegavati kretanje po opasnim mjestima (kamenjar, šuma...) bez pratnje druge osobe, a uvijek je pametno sa sobom ponijeti mobitel. Primjena repelenata spriječit će ubode većine insekata, a nakon povratka kući svakako prekontrolirajte svoju kožu kako biste na vrijeme uočili krpelja ili vidjeli ubod koji u tom trenutku niste osjetili. Ubodeno mjesto preporučljivo je namazati antihistaminskom kremom kako biste ubrzali zacjeljenje. U slučaju da ste alergični na ubod nekog insekta svakako se odmah javite liječniku, a u slučaju čestih alergijskih reakcija liječnik vam možda prepiše i adrenalinski preparat koji možete sami ubrizgati u slučaju hitnoće.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(35)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.