Ostalo

Do novih zuba uz metodu All-on-4

Objavljeno 07.11.2011.
Zdenko Trampuš, dr. med. dent.
Ako ste tijekom godina iz nekog razloga izgubili jedan ili više zuba, na raspolaganju imate 2 mogućnosti - ugradnja zubnog mosta ili implantat. Pri donošenju odluke, svakako biste trebali imati na umu da je i najbolji zubni most samo privremeno rješenje, dok implantat trajno rješava problem nedostatka zuba.
Do novih zuba uz metodu All-on-4

Što je implantat?

Implantat je umjetni zubni korijen izrađen od titanija. Implantati su mnogo praktičniji od proteza, ništa se ne "klima" i ne smeta, ugradnja više nije ni dug ni bolan postupak, a kvaliteta života je unaprijeđena.

Kako se ugrađuju implantati?

Implantati se sada ugrađuju prema najsuvremenijim terapijskim konceptima. Jedan od njih temelji se na digitalnom planiranju operacije, što tretman čini bržim i bezbolnijim. Pritom se primjenjuje tehnika ugradnje Flapless, što ujedno znači da nema rezanja, oteklina, pa tako ni boli za pacijenta.

Ima li razlike između ugradnje zubnog mosta i implantata, odnosno zašto je implantat bolje rješenje?

Napretkom tehnologije, ugradnja implantata je potpuno bezbolna.

Kod stavljanja mosta kako bi se nadomjestio jedan zub, moraju se izbrusiti dva susjedna zuba na koje se postavlja most. U početku je rezultat isti kao i kod ugradnje implantata, međutim zubna kost koja nije opterećena, odnosno na kojoj nema zuba, povlači se i atrofira. Zajedno sa zubnom kosti povlači se i zubno meso, pri čemu iznad zubnog mosta ostaje prazan prostor, a na susjednim zubima ogole zubni vratovi. U težim slučajevima dolazi i do puknuća zuba. Na taj način, zubni most postaje samo polovično rješenje. Zbog straha od bilo kakve operacije, ljudi se i dalje radije odlučuju za most, nego za implantat. Napretkom tehnologije, ugradnja implantata je potpuno bezbolna.

Što je metoda All-on-4?

Postupak ugradnje All-on-4 traje samo nekoliko sati.

Budući da je populacija statistički 40% bezuba, a protetska rješenja bezubosti su nama uvijek strašne i nikad prihvaćene zubne proteze, All-on-4 je metoda koja stomatologa pacijentu s takvim problemom stavlja u funkciju čarobnjaka. U nepuna 24 h, uključujući i  prvi posjet i kompletnu dijagnostiku, u stanju smo pacijentu pružiti fiksne zube na koje pacijent može zagristi hranu po želji i nasmijati se bez straha da će mu proteza ispasti iz usta. Pacijent u stvari dobiva puni zubni niz, ali kao fiksni most. Na taj način mu podižemo samopouzdanje, a time i socijalnu prihvatljivost rješenja zubnih problema.

 

Postupak ugradnje All-on-4 traje samo nekoliko sati. Čini se nemogućim, ali taj svjetski tehnološki hit omogućuje pacijentima da kažu "zbogom" protezama jer se radi o brzoj ugradnji četiri implantata u bezube čeljusti, a omogućuje digitalno dizajnirane zube uz upotrebu najmodernijeg softvera. Tijekom 24 sata pacijent dobiva prototip zubi koji služi kao privremeno rješenje. Finalno dizajnirane zube po svojoj mjeri može dobiti u razdoblju do 3 mjeseca.

Sam postupak ugradnje metode All-on-4

Prvi korak su pretrage - napravimo ortopan i 3D čeljusti. Potom snimku 3D-a u posebnom kompjutorskom programu pretvorimo u trodimenzionalni model te na njemu radimo plan implantološkog zahvata i protetskog rada. Taj protetsko-kirurški plan služi za izradu kirurških šablona. Na taj način nema potreze za šivanjem, pa nema ni boli, ni oteklina. Ležište za implantat u kosti radimo naprednim piezo kirurškim uređajem koji djeluje na principu ultrazvučne kavitacije. To je precizno i bezbolno, te omogućuje brže srastanje implantata s kosti i nema traume kosti (Bone Stressless tehnique). Novi zubi u 24 sata mogući su i uz vađenje zuba. Najveće prednosti su mu brzina i kvaliteta - uz jednokratan operativan zahvat imat ćete zube popust vlastitih, a žvakanje je moguće odmah.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(46)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.