Muško zdravlje

Nedostatak seksualnog interesa kod muškaraca

Objavljeno 10.10.2011.
Prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer, profesor sociologije
Prije otprilike tridesetak godina, jedna je utjecajna američka seksualna terapeutkinja izazvala malu revoluciju u znanosti o ljudskoj seksualnosti opisavši fenomen s kojim se sve veći broj njezinih kolegica i kolega susretao u praksi.
Nedostatak seksualnog interesa kod muškaraca

Novi seksualni problem, ustvrdila je Helen Singer Kaplan, nije vezan uz tjelesne reakcije ili, kao što je slučaj s erektilnim smetnjama, uz neadekvatne reakcije. Umjesto toga, riječ je o kroničnom nedostatku seksualne želje, odnosno činjenici da postoje osobe koje su naprosto izgubile interes za seks. Insistiranjem da bez seksualne želje nema ni seksualne reakcije, Kaplanova je 1980. godine inicirala definiranje i klasifikaciju novog seksualnog poremećaja, tzv. hipoaktivne seksualne želje.

Nestanak muške seksualne želje

Donedavno se smatralo da je nedostatak seksualne želje ili interesa problem s kojim se primarno susreću žene. U međuvremenu smo saznali da seksualna želja, definirana kao spontano pojavljivanje motivacije za seksualnim dodirom i aktivnošću, nije obilježje svih žena. Niz je istraživanja pokazao da određeni broj žena nema iskustvo seksualnog interesa koji prethodi seksualnoj aktivnosti potaknutoj od strane njihovih partnera. Je li to problem? S obzirom da te, seksualno reaktivne, žene nisu ništa manje zadovoljne svojim seksualnim životom od drugih žena, ne čini se da je tako.

Drugi je relativno novi uvid taj da se nedostatak seksualnog interesa sve češće pojavljuje kod muškaraca - o čemu ne progovaraju uvijek oni sami, već nerijetko prvo njihove zabrinute partnerice. O čemu je riječ? Definiramo li nedostatak seksualnog interesa kao nestanak ili smanjenje seksualne želje (apetita), koji se evidentira i kroz nestanak seksualnih misli i maštarija, riječ je o muškarcima koji su prije gubitka želje imali posve zadovoljavajući seksualni život. Za njih je, drugim riječima, situacija u kojoj se moraju „natjerati da seksualno funkcioniraju" nešto što izaziva izraženu nelagodu i nezadovoljstvo - što ih jasno razlikuje od tzv. aseksualnih pojedinaca.

Nedostatak seksualne želje moguće je definirati kao:

  • Nestanak ili znatno smanjenje motiviranosti za seksualne aktivnosti;
  • Nestanak ili znatno smanjenje pojavljivanja seksualnih misli i fantazija;
  • Izostanak iniciranja seksualne aktivnosti i odbijanje partnerovih/partneričinih pokušaja da inicira seksualnu aktivnost;
  • Nestanak ili smanjenje uzbuđenja i užitka tijekom seksualnih aktivnosti;
  • Seksualnu želju nije moguće proizvesti vizualnim ili verbalnim seksualnim podražajem.

Nejasni uzroci

Dobro je poznato da niz zdravstvenih problema, od hormonalnih poremećaja do depresije, mogu imati za posljedicu smanjivanje seksualne želje. Nedostatak seksualnog interesa nerijetko je i posljedica farmakoterapije koja se koristi u liječenju nekih psihičkih tegoba. Na žalost, o razlozima smanjivanja ili nestanka seksualnog interesa među zdravim muškarcima postoji vrlo malo ozbiljnih uvida i pregršt nagađanja.

Premda tijekom posljednjih godina raste broj radova posvećenih nedostatku muškog seksualnog interesa, fenomen je još uvijek slabo istražen. Premda je poznato da niz čimbenika može imati za posljedicu smanjivanje seksualnog interesa kod inače zdravih muškaraca, njihov je i pojedinačni i kombinirani doprinos gotovo potpuna nepoznanica.

Zanemarenost problema nedostatne muške seksualne želje vjerojatno je i posljedica kulturološke navike da za muškarce smatramo da su uvijek zainteresirani za seks. Zbog toga trenutno imamo samo različite hipoteze o njegovim mogućim uzrocima, kao što su povećano profesionalno opterećenje i stres, sveprisutnost pornografije (koja zasićuje i odmiče od stvarnosti), strah od intimnosti, ženska seksualna pasivnost ili hiperseksualizirana očekivanja.

Potraga za odgovorima, potrebnim za uspješniji terapeutski rad s muškarcima smanjenog seksualnog interesa, potaknula je pokretanje međunarodnog seksološkog istraživanja upravo oglašenog na portalu plivazdravlje.hr Nadam se da ćete nam se pridružiti.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(104)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.