Muško zdravlje

Što je andropauza?

Objavljeno 08.09.2005.
Goran Perko, dr. med.
Diana Mihok, dr. med.
Hrvoje Radašević, profesor kineziologije
Prim. mr. sc. Spomenka Tomek Roksandić, dr. med., specijalist gerontolog
Kad muškarci dođu u godine života između 40-te i 55-te, mogu iskusiti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Za razliku od žena muškarci nemaju jasan znak kao što je to prestanak menstruacija koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u razini hormona, estrogena u žena, testosterona u muškaraca.
Što je andropauza?

Promjene

Studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima kao što su srčane bolesti i osteoporoza.

Tjelesne promjene u muškaraca nastaju vrlo postupno, te mogu biti praćene promjenama u ponašanju, raspoloženju, javlja se premorenost, gubitak energije, seksualnog poriva i fizičke agilnosti. Štoviše, studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima kao što su srčane bolesti i osteoporoza. Kako se ove promjene događaju u vrijeme kad mnogi muškarci preispituju svoje vrijednosti, dostignuća i smjer u životu, često je teško shvatiti da su promjene koje nastaju povezane s nečim drugim nego samo s vanjskim uvjetima.

Postupan hormonalni pad

Iako će s godinama pad u testosteronu nastati kod praktički svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvidjeti tko će iskusiti andropauzalne simptome.

Za razliku od menopauze, koja općenito nastaje u žena koje su u srednjim 40-tim do srednjim 50-tim godinama života, muška "promjena" je puno postupnija i proteže se nekoliko dekada. Stav, psihološki stres, alkohol, ozljede ili operativni zahvati, lijekovi, pretilost i infekcije mogu doprinjeti nastanku andropauze. Iako će s godinama pad u testosteronu nastati kod praktički svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvidjeti tko će iskusiti andropauzalne simptome dostatne jakosti da potraže medicinsku pomoć. Također je nepredvidljivo u kojoj dobi će simptomi nastati kod pojedine osobe. Simptomi kod svakog čovjeka mogu biti drugačiji, zbog toga je nužan individualan pristup ukoliko su se javile zdravstvene poteškoće vezane za pad razine testosterona.

Da li je to novi fenomen?

Pojam zapravo nije nov, međutim mogućnosti za točnu dijagnozu su novijeg datuma.

Da i ne. Zapravo andropauza je prvi puta opisana u medicinskoj literaturi 1940. godine. Tako da pojam zapravo nije nov, međutim mogućnosti za točnu dijagnozu su novijeg datuma. Osjetljivi testovi za bioraspoloživi testosteron nisu bili dostupni sve do nedavno, time je andropauza kroz duži period bila premalo dijagnosticirana i liječena. Kako sada muškarci dulje žive, a njihov mortalitet od nastanka cirkulacijskih bolesti je najprisutniji upravo u početnoj dobi nastanka andropauze od 40 do 54 godine, nužno je unaprijediti zdravlje i očuvati funkcionalnu sposobnost starijih muškaraca.

Povećane dijagnostičke mogućnosti

Nove metode testiranja krvi su dostupne i postoji povećan interes za muško starenje među istraživačima.

Drugi razlog za premalo dijagnosticiranih andropauzi tokom godina jest u činjenici da simptomi mogu biti blagi i različiti među osobama. Neki muškarci teško priznaju postojanje problema. Liječnici nisu uvijek mislili na niske razine testosterona kao na mogući uzrok. Ovi faktori često vode liječnike do zaključka da su simptomi povezani s drugim zdravstvenim stanjima (npr. depresija) ili su jednostavno povezani sa starenjem i oni često potiču svoje pacijente da prihvate činjenicu da više "nisu u cvijetu mladosti". Takav stereotipni scenario se nužno mijenja. Nove metode testiranja krvi su dostupne i postoji povećan interes za muško starenje među istraživačima. Toliko pažnje je usmjereno na andropauzu i na napore kojima se novo i tek otkriveno znanje nastoji predočiti na međunarodnoj zdravstvenoj razini.

Posljedice niske razine bioraspoloživosti testosterona

  • Smanjen seksualni nagon
  • Emocionalne, psihološke i promjene u ponašanju
  • Smanjenje mišićne mase
  • Gubitak mišićne snage
  • Povećanje masnog tkiva u gornjim i centralnim dijelovima tijela
  • Osteoporoza ili slabe kosti i bolovi u leđima
  • Kardiovaskularni štetni čimbenik
  • Prijevremeno bolesno starenje

Dijagnoza

Andropauza je stanje uzrokovano hormonskim promjenama, prvenstveno povezano s niskom razinom testosterona.

Jesam li u andropauzi? Andropauza je stanje uzrokovano hormonskim promjenama, prvenstveno povezano s niskom razinom testosterona. Obično se pojavljuje u muškaraca starih 40 i više godina. Osjećate li se manje snažni, učestalije ste umorni, tužniji ste ili čangrizaviji nego inače, slobodno vrijeme učestalije provodite pred televizorom... samo su neka od pitanja na kojasi morate postaviti kako biste došli do spoznaje da ste ušli u razdoblje andropauze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(85)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.