Majka i dijete

Vaše dijete ima povišenu temperaturu

Objavljeno 08.05.2006.
Martina Ljubić, dr. med.
Nerijetko viđen scenarij u hitnoj ambulanti jest kada zabrinuti roditelji dolaze sa svojim djetetom zbog povišene temperature. Nerijetko ta ista temperatura izaziva alarmantnu zabrinutost čim toplomjer pokaže 37 stupnjeva C. Klasična fabula bude i sljedeća: "Moje dijete ima povišenu temperature unatrag 2 sata ili ima povišenu temperaturu, a bojimo se noći", zatim, "spustili smo temperature čepićima, ali se ponovo vratila".
Vaše dijete ima povišenu temperaturu

Povišena tjelesna temperatura nije bolest

Povišena temperatura nije bolest, ona je simptom bolesti, odnosno nekog upalnog zbivanja.

Priča je naravno mnogo i liječnicima je u svakom trenutku jasna roditeljske zabrinutost za zdravlje vlastitog djeteta. Upravo zato da se olakša i jednoj i drugoj strani, a pogotovo da se roditelji informiraju, evo nekoliko jednostavnih savjeta i objašnjenja o povišenoj temperature kod Vaše djece.

Povišena temperatura nije bolest, ona je simptom bolesti, odnosno nekog upalnog zbivanja - npr. viroze, gnojne angine ili upale mokraćnih putova (uzroka naravno, može biti mnogo više). Kada se savjetuje snižavanje temperature antipireticima (čepićima, sirupima, tabletama), time se ne podrazumijeva i izlječenje od osnovnog uzroka bolesti.

Ako je uzrok povišene temperature npr. gnojna angina, bolest će se liječiti antibioticima, a čepićima i sirupima preporučit ćemo snižavanje povišene tjelesne temperature. Druga važna stvar u borbi protiv povišene temperature jest ta, da se naš organizam na taj način brani od uzročnika upale. To je prirodan način obrane organizma i ne treba ga odmah onesposobiti. Znači - povišena temperatura je prirodna, obrambena reakcija organizma i nije bolest sama po sebi.

Čime izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu?

Stakleni toplomjeri sa živom danas postaju opsoletni obzirom da predstavljaju ekološki rizik za okoliš. Američka akademija za pedijatriju 2001. izjasnila se protiv uporabe živinih toplomjera. Današnji digitalni toplomjeri koji se mogu nabaviti po cijeni ne znatno višoj od živinih toplomjera, možda su i najbolja opcija, obzirom da kratko nakon primjene daju rezultat koji se lako očitava. Osim digitalnih koji se mogu primijeniti aksilarno (ispod pazuha), rektalno (u anus) i oralno (u usta), postoji i nešto skuplja verzija timpaničnih toplomjera, koji se stavljaju u uho. Jedno sigurnosno pravilo može se primijeniti na sve vrste toplomjera: ne ostavljajte svoje dijete bez nadzora o bilo kojoj vrsti toplomjera da se radi!

Što je to povišena tjelesna temperatura?

Normalna tjelesna temperatura je individualna vrijednost i može biti malo viša ili malo niža od 37 stupnjeva C.

Kao što smo već rekli, povišena temperatura je normalna tjelesna reakcija na infekciju. "Normalna" tjelesna temperatura je individualna vrijednost i može biti malo viša ili malo niža od 37 stupnjeva C., tako da je teško reći što je točno povišena tjelesna temperatura. Kod vrlo male djece i dojenčadi i blago povišena temperatura može biti znak ozbiljne infekcije, a kod novorođenčadi ozbiljna se infekcija može manifestirati i sniženom tjelesnom temperaturom. U normalnim okolnostima, tjelesna temperatura tendira biti najvišom oko 16 h poslijepodne, a najnižom oko 4 h ujutro. Vrijednost rektalno mjerene temperature (preporuča se za dojenčad) iznosi otprilike 0,5 stupnjeva C više od oralnog mjerenja, a vrijednost temperature mjerene ispod pazuha iznosi otprilike 0,5 stupnjeva C manje od oralno mjerene vrijednosti.

Kada snižavati temperaturu?

Značajnom temperaturom koju treba snižavati smatra se ona od 38,5 C mjerena ispod pazuha, oralno ili ušnim toplomjerom te rektalno od 39 C. Dodatni simptomi koji mogu pratiti povišenu temperaturu, ovisno o uzroku, mogu biti: znojenje, tresavica, glavobolja, bolovi u mišićima, manjak apetita, dehidracija, opća slabost.

Mehanizam nastanka povišene tjelesne temperature

Neka djeca razviju povišenu temperaturu nakon rutinskog cijepljenja.

Tjelesnu temperaturu "postavlja" hipotalamus, dio našeg mozga koji se ponaša kao tjelesni termostat. Kada dođe do infekcije, hipotalamus jednostavno "resetira" sustav i postavlja kao normalnu novu tjelesnu temperatura koja je viša od uobičajene. Kada se tjelesna temperatura povisuje, možete osjećati hladnoću ili čak drhtati - tijelo pokušava stvoriti dodatnu toplinu. Kada se dostigne novo postavljena tjelesna temperatura koju je "odredio" goreimenovani termostat - hipotalamus, drhtanje obično prestaje i možete osjećati toplinu.

Kada se tjelesna temperatura počinje vraćati na staro, počinje znojenje, što je način na koje se naše tijelo oslobađa viška topline. Povišena tjelesna temperatura obično označava tjelesni odgovor na infekciju bakterijama i virusima. Međutim i sunčane opekline mogu također uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu. Neka djeca razviju povišenu temperaturu nakon rutinskog cijepljenja poput onog protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DiTePer) ili pneumokoka, a i neki lijekovi mogu uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu (poput onih protiv visokog tlaka ili epilepsije).

Nekoliko smjernica koje Vam mogu pomoći

Za dojenčad (djeca do 1 godine života) - kada konzultirati liječnika?

  • Ako je dijete mlađe od 2 mjeseca i ima rektalno izmjerenu temperaturu 38 °C ili višu, nazovite liječnika zbog konzultacija.
  • Ako je starije od 2 mjeseca i ima temperaturu 38,9 °C i višu.
  • Novorođenče s temperaturom nižom od prosječne, pogotovo manjom od 35 °C rektalno.
  • Ima povišenu tjelesnu temperaturu i neobjašnjivo je iritabilno - npr. pojačani plač kod mijenjanja pelena ili kada se pomiče, zatim ako je letargičan (usporeno i pospano dijete) i djeluje nekontaktibilno. To kod djece mlađe od 2 godine i dojenčadi može biti znak meningitisa. Ako ste zabrinuti zbog meningitisa, odmah se javite liječniku, meningitis je hitno stanje!

Za djecu

Djeca obično dobro toleriraju povišenu temperaturu, koja pak veće probleme stvara kod roditelja. Dobro je voditi se činjenicom kakvo je opće stanje djeteta i kako se ono ponaša, negoli samo vrijednostima temperature. Ako Vaše dijete ima povišenu temperaturu, a pije mnogo tekućine i želi se igrati, vjerojatno nema razloga za zabrinutost. Javite se liječniku ako je dijete nemirno, iritabilno, ima ozbiljnu glavobolju ili bol u trbuhu ili druge simptome koji uzrokuju ozbiljnu nelagodu. Javite se liječniku ako povišena temperatura traje više od jednog dana kod djeteta mlađeg od 2 godine ili duže od 3 dana kod djeteta starijeg od 2 godine. Temperaturu od 38,5 obično nije potrebno snižavati.

Preporuke za snižavanje povišene tjelesne temperature

Vrlo efikasna i preporučljiva metoda snižavanja temperature je tuširanje djeteta mlakom vodom.

Vrlo efikasna i preporučljiva metoda koju roditelji uglavnom dočekuju s omalovažavanjem, jest tuširanje djeteta mlakom vodom. Na taj način se tijelo oslobađa viška topline (gore opisani mehanizam) i time se snižava tjelesna temperatura. Također su preporučljivi mlaki oblozi koji se stavljaju na čelo, ruke i noge. Mehanizam je isti kao i kod tuširanja. Od lijekova se za snižavanje temperature preporučaju paracetamol i ibuprofen. Acetilsalicilna kiselina se ne smije davati djeci mlađoj od 16 godina!

Djeca

Paracetamol (sirup):
  • od 3 mjeseca do 1 godine = 1/2 žličice 3-4 x dan
  • djeca do 5 godina = 1-2 žličice 3-4 x dan
  • djeca do 12 godina = 2-4 žličice 3-4 puta na dan

Liječenje uzroka bolesti

Liječenje ovisi o uzroku povišene temperature. Liječnik će vjerojatno propisati antibiotike za bakterijske infekcije poput upale pluća ili angine. Kod virusnih infekcija, npr. želučane prehlade (gastroenteritisa) ili mononukleoze, najbolje liječenje je odmor i mnogo tekućine.

Prevencija

Naučite djecu da često peru ruke, osobito prije jela i nakon toaleta, boravka u napučenim prostorijama ili nakon milovanja pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca.

Najbolji način prevencije povišenih tjelesnih temperatura jest smanjenje izlaganja infekcijama. Jedan od najefikasnijih načina za to je i najjednostavniji - često pranje ruku. Naučite djecu da često peru ruke, osobito prije jela i nakon toaleta, boravka u napučenim prostorijama ili nakon milovanja pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca. Nosite sa sobom vlažne maramice ili tekućinu koja sadrži dezinficijense i učite svoju djecu da ne diraju svoje nosove, usta ili oči - tako se prenose česte infekcije.

Samoliječenje

Kod povišene tjelesne temperature tijelo gubi više tekućine i dijete treba stalno poticati da uzima tekućinu.

Kod povišene tjelesne temperature tijelo gubi više tekućine, stoga je potrebno piti puno iste kako bi se izbjegla dehidracija. Voda je pritom najbolja, no ako ne možete uvjeriti svoje dijete da pije vodu, potičite ga na uzimanje tzv. sportskih pića koja sadrže elektrolite (izotonični napici). Neka se dijete odmara.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(183)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.