Priručnik bolesti

Šarlah

Grupa: Dječje bolesti
Drugi naziv: Scarlatina
Šarlah danas nije ona ista bolest od prije 50 godina. Tada bi djeca ležala okupana u znoju, u deliriju uslijed visoke temperature, dok su majke i liječnici nemoćno gledali. Danas je ovakav prizor prava rijetkost. Ova velika drama je gotovo nestala s pronalaskom antibiotika.

Što je to?

Šarlah je uobičajena zarazna bolest djetinjstva. Uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju osip. Streptokoki puno češće uzrokuju samo upalu grla.

Opis bolesti

Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokok također proizvodi toksine (otrove) koji uzrokuju crveni osip i crvenilo lica po kojem je šarlah dobio ime. Period inkubacije je kratak, jedan do tri dana, rjeđe dulje. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku ili na preponama i zatim se širi po tijelu. Dlanovi i tabani su obično pošteđeni. Osip je svjetlocrveni sa malim kvržicama pa to izgleda kao "brusni papir". Često se pojavljuju crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. U roku od 10 dana, koža će se početi ljuštiti kao da je opečena suncem.

Tko obolijeva?

Oba spola su podjednako pogođena

Dob

• Šarlah je najčešći u dobi od 4 do 8 godina.
• Do navršenih 10 godina, 80% djece razvije doživotna zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenih egzotoksina.
• Šarlah je rijedak u djece mlađe od 2 godine zbog prisutnosti majčinskih antiegzotoksinskih protutijela i manjka prvotne osjetljivosti.

Simptomi

Glavni simptomi uključuju:
• bol u grlu,
• vrućicu,
• osip.
Osip je fini, izdignuti, crveni osip (izgleda kao brus papir) koji nestaje kada ga se pritisne. Pojavljuje se uglavnom na vratu, prsima, ispod ruku, laktova i u unutrašnjosti bedara. Osip obično ne pogađa lice koje je obliveno crvenilom. Tijekom oporavka koža se obično guli na prstima nogu i ruku. U početku, jezik može imati bijeli pokrov sa povećanim crvenim okusnim pupoljcima koji su opisani kao jagodasti jezik. Poslije, kada otpadne bijeli pokrov, cijeli jezik će izgledati tamnocrveno. To se naziva malinasti jezik.

Koje pretrage se mogu napraviti?

• Mikrobiološka analiza brisa grla ostaje zlatni standard za potvrdu A grupe streptokoknih infekcija gornjeg dišnog sustava.
• Brzi antigenski test (BAT) služi za brzu dijagnozu i trenutno prepisivanje antibiotika.
• Testovi na streptokokna antitijela se koriste da se potvrdi prethodna infekcija streptokokima grupe A.
• Korisna je i kompletna krvna slika.

Liječenje

Danas se šarlah liječi antibioticima (penicilin ostaje lijek izbora). U stvari, antibiotici također sprečavaju pojavu komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji. Važno je otići liječniku kako bi se dobio pravilan tretman ako vi ili članovi obitelji imate simptome. S antibioticima, šarlah se lagano i efikasno liječi.

Prognoza

To obično nije ozbiljna bolest, i ako se pravilno liječi traje tjedan ili manje.

Komplikacije

Vrlo se rijetko bakterija širi u druge dijelove tijela. Ako se ipak proširi, rezultat može biti infekcija uha, sinusitis. Ostale komplikacije su reumatska groznica ili akutni glomerulonefritis (upala bubrega).

Prevencija

Bakterija se širi direktnim kontaktom sa inficiranim osobama ili kapljično ako zaražena osoba iskašljava. Izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama, izolirate bolesnu djecu iz vrtića i škole.

(133)
4.2 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: