Spolno prenosive bolesti i prehrana
UVOD
Spolno prenosive bolesti vrlo su često praćene gljivičnim infekcijama. Za vrijeme liječenja preporučuje se koristiti namirnice s visokim sadržajem vlakana i biljnih balastnih tvari te jačati obrambeni sustav organizma.
 

Spolno prenosive bolesti najčešće zahvaćaju organizam koji je oslabljenog imuniteta ili kad se poremeti mikroflora u genitalnom traktu. S obzirom da se gotovo uvijek kod spolno prenosivih bolesti inicijalno radi o gljivičnoj genitalnoj infekciji koja prethodi, ili je istovremeno prisutna kao gljivična crijevna infekcija, osobito je potrebno obratiti pozornost na prehranu. Hrana koja u sebi sadrži veliku količinu jednostavnih šećera i namirnice koje sadrže rafinirane proizvode mogu pogodovati nekontroliranom rastu gljivica u crijevima i rodnici. Nefermentirani mliječni proizvodi, osobito mlijeko i sladoled također potiču razmnožavanje gljivica zbog visokog sadržaja mliječnog šećera. Za razliku od njih, fermentirani mliječni proizvodi, LGG-proizvodi, normaliziraju acidobazni status sluznice rodnice i općenito genitalnog trakta, te doprinose uspostavljanju normalne flore koja se zajedno s ojačanim imunološkim sustavom može oduprijeti invazivnim patogenima. Jačanje imunološkog sustava uvođenjem u prehranu namirnica koje sadrže velike količine folne kiseline (zeleno i tamnozeleno povrće), mahunarke, kupusnjače, uvelike doprinosi uspješnoj strategiji eliminacije prisutne infekcije. Potrebno je istaći da pojedino voće i mliječni proizvodi mogu nepovoljno utjecati na tijek bolesti pa je bolje takve namirnice izbjegavati u akutnoj fazi bolesti.

Između ostalog, treba slijediti nekoliko osnovnih uputa kako ojačati imunološki sustav i kojim gotovim preparatima uz pojedine namirnice dati prednost kako bi se sačuvala zdrava sluznica genitalnog trakta. Tijekom procesa kojim se želi uvećati obrambenu sposobnosti organizma preporučuju se hranjivi,  ali ujedno  i vrlo lagani obroci, bogati složenim ugljikohidratima koji će dati energiju za sintezu protutijela i obrambenih stanica. U prehranu treba uvrstiti tjesteninu, rižu, krumpir i kruh koji je po mogućnosti spravljen od integralnog brašna i obogaćen sjemenkama sezama (dat će kalcij),  suncokreta (sadrži znatne količine vitamina E), lana (izvor esencijalnih masnih kiselina) i soje (izvor esencijalnih aminokiselina).  Zatim slijedi povrće poput mrkve, špinata, blitve, brokule, bogato beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a naranče, kivi, radič, peršin i paprike sadrže velike količine vitamina C. Vitamin A jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznica. Vitamin C poznati je antioksidans i faktor koji pomaže jačanju imunološkog sustava. Crveni luk je isto tako uputno koristiti jer je bogat flavonoidima - spojevima koji predstavljaju vrlo važnu skupinu antioksidansa. Nadalje, tvari poput vitamina C, E, te nekih minerala (cinka, bakra, selena) jačaju obrambeni sustav organizma pa ih treba uzimati dodatno u obliku gotovih preparata.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(0)
0.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.