Mladi

Pomanjkanje vitamina D i zdravlje tinejdžera

Objavljeno 14.03.2009.

Yahoo News

Tinejdžeri kod kojih je zabilježeno pomanjkanje vitamina D češće pate od povišenog krvnog tlaka i previsoke razine šećera u krvi, upozoravaju američki znanstvenici.
Pomanjkanje vitamina D i zdravlje tinejdžera
 

Istraživanje provedeno na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health sugerira kako je pomanjkanje vitamina D i kod tinejdžera, slično kao i kod odraslih, povezano s većim izgledima za razvoj bolesti srca.

Pokazalo se kako tinejdžeri koji pate od nedostatka vitamina D imaju više nego dvostruko veći rizik za povišeni krvni tlak i previsoku razinu šećera u krvi, te čak 4 puta veći rizik za metabolički sindrom (3 ili više stanja koja pridonose razvoju bolesti srca ili dijabetesa).

U istraživanju je sudjelovalo 3600 ispitanika u dobi između 12 i 19 godina.

Organizam proizvodi vitamin D nakon izloženosti sunčevim ultraljubičastim zrakama, a moguće ga je unijeti i putem namirnica poput mlijeka i nekih vrsta ribe.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.