Mladi

Otkriven gen odgovoran za iznenadno zatajenje srca kod mladih

Objavljeno 16.03.2009.

Hina

Nizozemski znanstvenici iz Amsterdamskog medicinskog centra (AMC) otkrili su gen odgovoran za iznenadno zatajenje srca mladih ljudi.
Otkriven gen odgovoran za iznenadno zatajenje srca kod mladih
 

Rezultati istraživanja objavljeni su na internetskim stranicama američkoga stručnog časopisa American Journal od Human Genetics.

Znanstvenici su objasnili kako su se tijekom istraživanja usredotočili na idiopatsku fibrilaciju ventrikula, dosad nedovoljno poznat i neobjašnjen poremećaj srčanog ritma.

Osobe koje pate od ovog poremećaja osjećaju iznenadne brze kontrakcije srčanog mišića, što blokira redovitu funkciju srca, odnosno punjenje klijetki, i brzo rezultira srčanim udarom.

Ako poremećaj ostane nezamijećen ili se ne liječi, mozak pati od nedostatne opskrbe kisikom što uzrokuje iznenadnu smrt.

Četvrtina osoba koje boluju od ovoga oblika nasljednoga genetskog poremećaja često umre prije navršenih 50 godina.

Nizozemski znanstvenici ustvrdili su da je za poremećaj odgovoran fragment DNK na kromosomu 7q36.

Kod nositelja ovoga gena mogućnost prijenosa na potomstvo je čak 50%.

No s obzirom da su znanstvenici identificirali gen, osobama koje ga imaju, moći će se implantirati maleni elektronički defibrilator.

Dakle, ukoliko dođe do srčanog zastoja, automatski će reagirati elektronički debriblator koji će zaustaviti ventrikularne kontrakcije.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.