Treća dob

Hobijima protiv demencije

Objavljeno 18.02.2009.

BBC News

Hobiji poput čitanja, pletenja, pa čak i igranja računlnih igrica, mogu odgoditi gubitak pamćenja i demenciju, sugerira istraživanje provedeno u SAD.
Hobijima protiv demencije
 

Nasuprot tome, često gledanje televizije može pospješiti gubitak pamćenja, objavili su istraživači s Mayo Clinic.

Za potrebe studije je 200 osoba u dobi između 70 i 89 godina intervjuirano o njihovim aktivnostima u protekloj godini te u razdoblju između njihove 50. i 65. godine.

Pokazalo se kako ispitanici koji su se u srednjoj životnoj dobi češće bavili hobijima poput čitanja, igranja računalnih igrica ili pletenja imali prosječno 40% manji rizik za poteškoće s pamćenjem.

Osobe koje su se takvim aktivnostima nastavile baviti i u starijoj životnoj dobi su imali još 30 do 50% manje izglede za slabljenje pamćenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.