Tjelovježba

Tjelovježba i dijabetes

Objavljeno 20.04.2009.

Reuters

Dijabetičari srednje i starije životne dobi koji se redovito bave tjelovježbom imaju znatno manji mortalitet, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD.
Tjelovježba i dijabetes
 

Za potrebe studije je između 1986. i 2007. godine praćeno 3148 muškaraca s dijabetesom tipa 2 te je utvrđeno kako u razdoblju od 7 godina nakon provedenog testiranja ispitanika izgledi za smrt od bilo kojeg uzroka kod osoba s najslabijom tjelesnom formom iznose između 36 i 47%.

Ispitanici koji su postigli najbolje rezultate na testiranjima su u promatranom periodu imali stopu mortaliteta između 9 i 15%, objavio je znanstveni časopis Diabetes Care.

Istraživači napominju kako je pozitivan učinak tjelovježbe na očekivano trajanje života muškaraca s dijabetesom tipa 2 bio neovisan o njihovom socioekonomskom statusu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.