Muško zdravlje

Statini pozitivno utječu na zdravlje prostate

Objavljeno 27.04.2009.

Reuters

Uzimanje statina, lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije kolesterola u krvi, može reducirati izglede za razvoj raka prostate, sugerira nova studija.
Statini pozitivno utječu na zdravlje prostate
 

Istraživači s Mayo Clinic su gotovo 20 godina pratili 2447 muškaraca u dobi između 40 i 79 godina te su utvrdili da ispitanici koji su uzimali statine imaju trostruko manji rizik obolijevanja od raka prostate.

Također, pokazalo se kako muškarci koji su uzimali statine imaju 57% manje izglede za povećanje prostate.

U drugom istraživanju su znanstvenici s Duke University na uzorku od 254 pacijenta s rakom prostate utvrdili kako uzimanje statina može za 72% smanjiti upale, važan čimbenik u razvoju i brzini širenja raka prostate.

Statini smanjivanjem koncentracije kolesterola u krvi smanjuju i rizik za srčani i moždani udar.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(22)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.