Ostalo

Sigurnija metoda proizvodnje matičnih stanica

Objavljeno 08.06.2009.

Reuters

Skupina američkih znanstvenika je razvila novu metodu proizvodnje matičnih stanica iz običnih stanica kože pacijenta.
Sigurnija metoda proizvodnje matičnih stanica
 

Istraživači s Harvarda i tvrtke Advanced Cell Technology Inc su uz pomoć kombinacije stanica kože i niza ljudskih proteina uspjeli "vratiti" biološki sat te obične stanice transformirati u oblik koji se može razviti u bilo koji tip tkiva u organizmu, slično kao i matične stanice podrijetlom iz embrija.

Početak testiranja učinka ovako proizvedenih stanica na ljudima se očekuje sljedeće godine.

Nova metoda će omogućiti izbjegavanje etičkih prijepora koji prate istraživanja učinka embrionalnih matičnih stanica za čije je izdvajanje nužno uništenje embrija.

Vjeruje se da su matične stanice najvjerojatnije rješenje za razvoj terapija namijenjenih tretiranju bolesti kao što su dijabetes ili Alzheimerova bolest, piše stručni časopis Cell.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.