Ostalo

Smanjenje rizika za bolesti srca kod dijabetičara

Objavljeno 08.06.2009.

BBC

Boljom kontrolom razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom je moguće smanjiti njihov rizik za poteškoće sa zdravljem srca, objavili su britanski znanstvenici.
Smanjenje rizika za bolesti srca kod dijabetičara
 

Istraživači s Cambridge University su na uzorku od 33000 osoba proveli istraživanje koje je pokazalo da je održavanje razine šećera u krvi u okviru vrijednosti prisutnih kod zdravih ljudi povezano sa 17% manjim rizikom za srčani udar, objavio je znanstveni časopis Lancet.

Kod ispitanika s dijabetesom koje su održavali takvu razinu šećera u krvi je zabilježeno i 15%-tno smanjenje izgleda za razvoj bolesti srca.

Previsoka razina šećera je povezana i s komplikacijama poput bolesti bubrega i moždanog udara, no stručnjaci upozoravaju kako nagle varijacije mogu biti opasne za pacijente koji su općenito slabijeg zdravstvenog stanja.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.