Ostalo

Povezanost pretilosti i raka gušterače

Objavljeno 25.06.2009.

Reuters

Višak kilograma u mladih odraslih osoba je povezan s većim rizikom obolijevanja od raka gušterače, objavili su istraživači s University of Texas.
Povezanost pretilosti i raka gušterače
 

Rezultati koje je objavio Journal of the American Medical Association pokazuju i da je pretilost u srednjoj životnoj dobi čimbenik koji pridonosi smanjenju izgleda za uspjeh liječenja ovog oblika karcinoma.

Podaci prikupljeni u SAD pokazuju da je rak gušterače četvrti po redu uzrok smrti od karcinoma.

U novom istraživanju je sudjelovalo 840 osoba s rakom gušterače i 750 zdravih ispitanika u kontrolnoj skupini.

Pokazalo se kako je povezanost viška kilograma i većeg rizika obolijevanja od raka gušterače jače izražena kod muškaraca, naročito ako su bili pušači.

Prevelika tjelesna masa u 30-im godinama života je bila povezana s prosječno 2-3 puta većim rizikom za rak gušterače.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.