Ostalo

"Kemijski nos" za otkrivanje raka

Objavljeno 28.06.2009.

Yahoo

Američki znanstvenici su razvili visoko osjetljive senzore koji otkrivaju suptilne promjene na površini stanica te omogućuju razlikovanje zdravih stanica od stanica raka.
"Kemijski nos" za otkrivanje raka
 

Istraživači s Georgia Institute of Technology i njihovi kolege s University of Massachusetts dodaju da je na ovaj način moguće utvrditi i radi li se o karcinomu koji će metastazirati.

Znanstveni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences piše kako se senzori koriste polimerom po imenu PPE i zlatnim nanočesticama koje se vežu uz površinu kemijski abnromalnih stanica.

Nakon kontakta nanočestica s takvim stanicama dolazi do odvajanja i "osvjetljavanja" PPE-a u određenim uzorcima što omogućuje preciznu identifikaciju tipa testiranih stanica.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.