Treća dob

Laserski tretman protiv gubitka vida

Objavljeno 08.07.2009.

BBC

Britanski znanstvenici su razvili tretman utemeljen na djelovanju lasera kojim je moguće popraviti oštećenja vida prouzročena senilnom makularnom degeneracijom.
Laserski tretman protiv gubitka vida
 

Senilna makularna degeneracija je vodeći uzrok sljepoće kod osoba starijih od 60 godina u zapadnim zemljama, dodaju istraživači iz londonskog King's Collegea.

Dosadašnja testiranja provedena uz sudjelovanje 50 ispitanika su pokazala kako je uz pomoć lasera oko moguće vratiti u stanje u kojem je bilo u mlađoj životnoj dobi te tako znatno popraviti vid.

Po riječima znanstvenika, učinak lasera se temelji na poticanju djelovanja enzima zaduženih za čišćenje oka od prirodnog "otpada" koji u suprotnom može zamagliti vid.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.