Ostalo

SAD: Rekordna "lančana" transplantacija bubrega

Objavljeno 09.07.2009.

Yahoo

U SAD je u protekla tri tjedna izvedeno 8 transplantacija bubrega pacijentima koji su potrebne organe dobili svojevrsnim domino efektom.
SAD: Rekordna "lančana" transplantacija bubrega
 

Riječ je o sustavu kojim pacijenti bubrege dobivaju od njima nepoznatih osoba, a zauzvrat njihove bliske osobe, čiji bubrezi nisu pogodni za transplantaciju njima samima, doniraju svoje organe ostalim pacijentima u tom lancu.

Posljednja ovakva razmjena je provedena u 4 američke savezne države, a 16 potrebnih zahvata je izvelo 10 liječnika u 4 bolnice.

Stručnjaci vjeruju kako bi šira primjena ovakvog modela samo u SAD povećala broj transplantacija bubrega za 1500 godišnje.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.