Ostalo

Psovke mogu ublažiti bol?

Objavljeno 14.07.2009.

BBC

Izgovaranje prostota dok osjećamo snažan bol može biti korisno, tvrde britanski znanstvenici s Keele University.
Psovke mogu ublažiti bol?
 

Njihovo istraživanje provedeno na skupini od 64 volontera sugerira kako su ispitanici koji su psovali dok su bili izloženi snažnom bolu bili u stanju izdržati u takvoj situaciji 50% duže nego pristojniji sudionici studije, objavio je znanstveni časopis NeuroReport.

Za potrebe studije su ispitanici zamoljeni da jednu ruku urone u posudu s iznimno hladnom vodom te pri tome ponavljaju psovku po vlastitom izboru ili neku običnu riječ.

Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju urođenim mehanizmom agresivne reakcije povezane s bijesom i ubrzanim radom srca koja zatim uzrokuje umanjivanje posljedica doživljene prijetnje u svrhu lakše borbe protiv nje.

Po riječima istraživača, uočeno je i kako je ovakav pozitivan učinak psovki slabije izražen kod ispitanika koji češće koriste takve izraze u svakodnevnim okolnostima.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.