Treća dob

Još jedan gen povezan s Alzheimerovom bolešću

Objavljeno 14.07.2009.

The Wall Street Journal

Američki znanstvenici s Duke University su identificirali gen koji može pomoći pri predviđanju rizika za Alzheimerovu bolest.
Još jedan gen povezan s Alzheimerovom bolešću
 

Istraživači dodaju kako je uz pomoć djelovanja ovog gena moguće lakše predvidjeti i dob u kojoj će se početi javljati prvi simptomi Alzheimerove bolesti.

Trenutno je u širokoj upotrebi genetski test za Alzheimerovu bolest utemeljen na genu po imenu ApoE4, no njime nije moguće "pokriti" sve slučajeve ovog oblika demencije.

U novoj studiji je utvrđeno kako gen nazvan TOMM40 ima inačice koje u kombinaciji s genom ApoE3 dovode do povećanja izgleda za raniji razvoj Alzheimerove bolesti.

Nalazi istraživanja su potvrđeni i analizom tkiva mozga preminulih ispitanika.

TOMM40 regulira interakciju molekula s mitohondrijima, tzv. energetskim centrima stanica, te na taj način utječe na rizik za demenciju.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.