Ostalo

Pušenje otežava multiplu sklerozu

Objavljeno 16.07.2009.

Reuters

Multipla skleroza brže napreduje kod pacijenata koji puše, objavili su znanstvenici s Harvarda u časopisu Archives of Neurology.
Pušenje otežava multiplu sklerozu
 

U studiji je utvrđeno i da je kod pušača 2,5 puta češći progresivni oblik bolesti kojeg karakterizira konstantno pogoršavanje simptoma.

Rezultati prikupljeni od 1465 ispitanika u trogodišnjem razdoblju sugeriraju i kako prestanak pušenja može pomoći oboljelima.

Već su ranija istraživanja pokazala kako pušenje povećava rizik da će se multipla skleroza uopće pojaviti.

Također, poznato je da je pušenje povezano s drugim autoimunim bolestima, primjerice reumatoidnim artritisom.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.