Mladi

Mlijeko i mliječni proizvodi za duži život?

Objavljeno 29.07.2009.

BBC

Osobe koje su u djetinjstvu konzumirale veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda imaju veću očekivanu životnu dob, tvrde britanski i australski znanstvenici.
Mlijeko i mliječni proizvodi za duži život?
 

U istraživanju čije je rezultate objavio znanstveni časopis Heart je sudjelovalo 4374 osoba rođenih 30-ih godina prošlog stoljeća.

Pokazalo se kako ispitanici s najvećim unosom mlijeka i mliječnih proizvoda imaju stopu smrtnosti koja je za četvrtinu manja od one zabilježene kod ostalih sudionika istraživanja, pišu istraživači sa sveučilišta u Bristolu i Queenslandu.

Rezultati studije sugeriraju kako dnevni unos najmanje 400 miligrama kalcija (količine prisutne u oko 3 decilitra mlijeka) može rizik od smrti prouzročene moždanim udarom smanjiti za 60%.

Istraživači napominju kako je već poznato da kalcij ima pozitivan utjecaj na kontrolu krvnog tlaka, te da produženi povišeni krvni tlak povećava rizik za moždani udar.

Uz to, konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda je povezana s prisutnošću hormona po imenu IGF-1, čija je povišena koncentracija uključena u smanjenje rizika za zatajenje srca.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.