Ostalo

Terapija za bol iz oceana?

Objavljeno 06.08.2009.

BBC

Tajvanski znanstvenici su objavili kako kemijski spoj podrijetlom iz koralja po imenu Capnella imbricata može poslužiti kao temelj nove terapije za bol prouzročen oštećenjima živaca.
Terapija za bol iz oceana?
 

British Journal of Pharmacology je objavio obećavajuće rezultate testiranja provedenih na miševima.

Pokazalo se kako kemijski spoj nazvan kapnelen utječe na stanice koje okružuju živčane stanice te tako blokira neuropatski bol.

Procjenjuje se kako 1% ljudi pati od ovakvih bolova, a uglavnom je riječ o osobama s oštećenjima prouzročenima dijabetesom.

Istraživači napominju kako su na temelju organizama iz koraljnih grebena već razvijeni brojni lijekovi, uključujući i one za HIV, bolesti srca, leukemiju i rak kože.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.