Treća dob

Moždana aktivnost odgađa demenciju

Objavljeno 10.08.2009.

U.S. News and World Report

Aktivnosti poput čitanja, pisanja ili kartaških igara mogu odgoditi poteškoće s pamćenjem povezane s demencijom, objavio je znanstveni časopis Neurology.
Moždana aktivnost odgađa demenciju
 

U istraživanju je sudjelovalo 488 osoba u dobi između 75 i 85 godina koje na početku promatranog petogodišnjeg razdoblja nisu patile od demencije.

Američki znanstvenici s Albert Einstein College of Medicine su utvrdili kako je često prakticiranje 6 aktivnosti (čitanja, pisanja, rješavanja križaljki, igranja društvenih igara, sudjelovanja u grupnim diskusijama i muziciranja) povezano sa znatno manjim rizikom za razvoj demencije.

Povećana učestalost sudjelovanja u ovakvim aktivnostima je bila povezana i s odgodom brzog slabljenja pamćenja kod osoba koje su već iskazale neke simptome demencije.

Istraživači napominju kako na rezultate nije utjecalo obrazovanje ispitanika, iako je već ranije utvrđeno kako viši stupanj obrazovanja u određenoj mjeri štiti od kognitivnog pada.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.