Treća dob

Trajanje sna i Alzheimerova bolest

Objavljeno 16.08.2009.

Telegraph

Osobe starije od 65 godina koje prosječno spavaju više od 8 ili 9 sati imaju dvostruko veće izglede za Alzheimerovu bolest nego njihovi vršnjaci koji spavaju između 6 i 8 sati.
Trajanje sna i Alzheimerova bolest
 

Istraživači iz Sveučilišne bolnice u Madridu dodaju kako njihovi nalazi prikupljeni u trogodišnjem razdoblju od 3286 ispitanika sugeriraju da i dnevni san ima sličan učinak.

Po njihovom mišljenju, predug san može biti jedan od prvih znakova prisutnosti Alzheimerove bolesti.

Druga je mogućnost da se radi o simptomu depresije, poznatom faktoru rizika za demenciju, piše European Journal of Neurology.

Većina osoba s Alzheimerovom bolešću umire u roku od 10 godina nakon dijagnoze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.